3 sõidukikindlustuse meelespead, kui võtad ette autosõidu üle piiri

Copy
Foto: IIZI Kindlustusmaakler AS

Ida-Virumaal on suurem huvi üle piiri Venemaale sõitmiseks väga erinevatel põhjustel alustades tööst ja lõpetades sugulaste külastamisega. Autoga piiri ületades tuleks üle vaadata ka olulised kindlustusega seonduvad nüansid. Mida tasub teada üle piiri Venemaale sõites kindlustusest?

Liikluskindlustuse kehtivust tõendab roheline kaart

Lisaks liikluskindlustusele tuleks kindlasti Venemaale sõites vormistada ka roheline kaart. Tegemist on rahvusvahelise dokumendiga, mis tõendab liikluskindlustuse olemasolu. Kuigi enamus Euroopa riikides rohelist kaarti vaja ei ole, siis Venemaale sõites tuleks see kindlasti vormistada.

Alates 01.07.2020 kehtis roheline kaart rohelist värvi paberile trükituna, kuid nüüd on võimalik see endal välja printida ka tavalisele paberile. Arvestama peaks, et see kehtib vaid trükitud kujul ja nutitelefonist näitamine ei ole piisav.

Kaskokindlustusega on erisusi, millega arvestada

Üldiselt on kasko poliisil kehtivuspiirkonnaks Euroopa, mis tähendab, et Venemaal kindlustuskaitse ei kehti ning tuleb sõlmida lisakasko. Lisapoliis peab vastama kehtestatud eritingimustele.

Lisapoliis tuleb sõlmida vaid reisi ajaks. Seega, kui plaanitakse Venemaale sõita 7 päevaks, siis sõlmitakse kaskokindlustuse kehtivusterritooriumi laiendus samuti nädalaks. Kui ühe kindlustusaasta jooksul ootab ees mitu sõitu, siis tasuks kogu poliisi kehtivuse ajaks sõlmida lisapoliis. Hinnad algavad ca 35 €, kuid lõplik maksumus sõltub juba kindlustatavast sõidukist ja kokkulepitud perioodist.

Mida teha, kui Venemaal leiab aset liiklusõnnetus?

Arvestama peaks, et liiklusõnnetuses osalenud sõidukiga Venemaalt lahkumiseks peab olema politsei tõend õnnetuse kohta. Kahjud hüvitatakse vaid Venemaa eksperthinnangute alusel ning hüvitise saamiseks tuleb hinnata sõiduki taastamisväärtust, millest arvestatakse maha kulum.

Juhul, kui õnnetus toimub sõidukiga, millel puudub kindlustus, siis hüvitab kahjud Venemaa rohelise kaardi büroo. Samuti peaks arvestama, et Venemaal on kindlustussummad märkimisväärselt väiksemad kui kodumaal.

Copy
Tagasi üles