Koolijuhid soovitavad lapsi kodus testida

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula. Foto: Sander Ilvest

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul tuli koolijuhtidelt tagasiside, et need lapsevanemad, kes keelasid oma lastele koolis koroonatesti tegemise, oleksid nõus seda kodustes tingimustes ise tegema.

«Koolijuhtide seas tekkis arutelu, et kas poleks õigem jagada testid lastevanematele. Nii et laps teeb hommikul enne kooliminekut testi ära ja kui ta on positiivne, siis jääb koju ja ei nakata teisi. Ja kindlasti on algklassilastel kodus vanema juuresolekul testimine hoopis teine asi,» lausus Pajula.

Ta rääkis, et kohalikku omavalitsust ei olnud kaasatud reedese otsuse tegemisse, kuigi haridusjuhid tahtsid seal olla, et arutada, kuidas võimalikult hästi testimist läbi viia.

«Me saime reede õhtul teada, et asju korraldab haridus- ja teadusministeerium. Me püüdsime esmaspäeval saada infot, kuidas koolidel testimise korraldamisega on läinud. Kuude kooli polnud esmaspäeva hommikuks testid jõudnud. Kahes koolis puudus üldse igasugune info testimise kohta. Kümnes koolis toimus õpilaste testimine ettenähtud ajal. Koolide arvates läks õpilaste testimine normaalselt, aga avastati koroonapositiivseid,» kirjeldas Pajula.

Teste mitte teinud koolide direktorid andsid eilsel kohtumisel tagasisidet, miks nad seda ei teinud. «Siin oli palju põhjusi. Esiteks see, et iga õpetaja tahab tundi minnes olla ette valmistunud ja paljudes koolides polnud õpetajad ette valmistatud. Teine põhjus on see, et testimiseks oli vaja lapsevanemate nõusolekut. Paljudes koolides ei suudetud nädalavahetusega lastevanemate nõusolekut saada,» loetles haridusameti juht.

Pajula sõnul oli palju ka õiguslikke küsimusi just selles osas, et kui õpilasel on positiivne testitulemus, siis kuidas tuleb nende õpilastega edasi käituda. «Jah, juhendis on kirjas, et õpilased tuleb saata koju, teha PCR-testid ja siis määratakse kõik ülejäänud õpilased eneseisolatsiooni. Samas juhendis on kirjas, et kõik lähikontaktsed, kes pole vaktsineeritud või haigust läbi põdenud, peaksid minema eneseisolatsiooni,» rääkis Pajula.

«Põhiküsimus on see, kuidas pärast positiivset testitulemust jõuab see andmestik taas kooli. Kõige olulisem küsimus oli see, et kui 20 õpilast teevad testi ja kahel on positiivne tulemus, siis tegelikult ei saa me enam rääkida delikaatsetest isikuandmetest, vaid need andmed on kõigile avalikud. Kui kaks kuud ei antud koolidele infot, et kes ühe või teise klassi õpilastest on nakatunud, siis nüüd järsku peab terve klass teadma, kes neist on nakatunud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles