Mida Sina kasutatud patareidega teed?

G4S
Copy
Foto: G4S

Ühel kevadisel pärastlõunal sai turvaettevõtte G4S juhtimiskeskus tulekahjuteate Hiiumaal Kärdlas asuvast korterist. Häiresignaali edastas suitsu- ja vinguandur Nublu.

Kuna turvafirma töötajad korterielanikega kohe ühendust ei saanud, siis saadeti olukorda kontrollima G4Si patrull. Üks korterielanikest helistas aga vahepeal tagasi ja teatas, et turvatöötaja abi pole vaja, sest on kodule lähedal ja vaatab, mis suitsu- ja vinguanduri alarmi põhjustab.

Õnneks oli koduomanik lähedal

Kui majaelanik korteri ukse avas, paiskas talle vastu suitsu ja kuumust, mille peale mees kiirelt ukse sulges ja hädaabinumbrile 112 helistas. Korteris oli lahtise leegiga tulekahju, mida kohale kiirustanud päästjad kustutama asusid. Korter sai tulest, tahmast ja kustutusveest kahjustada. Kuna tule puhkemise hetkel kedagi korteris ei viibinud, suudeti ohuolukord kiirelt avastada ja tulele piir panna tänu turvafirmaga G4S ühendatud suitsu- ja vinguandurile Nublu. Ühtlasi hoiti sedasi ära tule levik teistesse korteritesse.

Kasutatud patareid

Päästeameti töötajate esialgsel hinnangul võis tulekahju alguse saada vanadest patareidest, mis oli kilekotti kogutud ja riidenagisse riputatud. Korterielaniku sõnul oli ta sinna asetanud vanad erinevat tüüpi patareid, et need siis kogumispunkti viia. Teine versioon on, et põleng võis alguse saada ka elektrilüliti juurest. Tulekahju täpset põhjust Päästeamet veel uurib.

Mida teed sina kasutatud patareidega?

On väga levinud, et vanad patareid kogutakse kodus enne kogumispunkti viimist kilekotti. Omavahel kokku puutudes võivad patareid moodustada vooluringi ja sealt edasi põhjustada põlengu. Tuleohu vältimiseks peaks tühjad patareid viima kogumispunkti esimesel võimalusel. Kogumiskaste leidub täna juba kõikjal - toidukauplustest kontoriteni. Kõikidel patareide ja akude müüjatel on kohustus vanad patareid tagasi võtta ning need nõuetele vastavalt käidelda. Hoia silmad lahti või küsi klienditeenindajalt, kus vastava märgistusega kogumiskast asub.

Kindlasti ei tohi patareisid ja akusid visata olmejäätmete sekka. Mõlemad on ohtlikud jäätmed ja võivad tavaprügi hulka sattudes keskkonnale kahju põhjustada. Lisaks on niiskes keskkonnas patareidel, mis sisaldavad liitumit, oht ilma kõrvalise abita süttida. Seniks, kuini viid patareid ja akud kogumispunkti, säilita neid kuivas ja jahedas ruumis. Jahe ei tähenda seda, et peaksid patareid külmikusse panema. Samas tasub kindlasti tähele panna, et need ei jääks otsese päikesevalguse kätte või mõne kuuma koha (kamin) peale või väga lähedale.

Samuti tasub tähelepanu pöörata sellele, et patareid ei ole mänguasjad. Eriti tähtis on pöörata tähelepanu sellele, et kõige pisemad neid suhu ei paneks ja alla ei neelaks. Kõhtu sattudes võivad patareid väga palju pahandust tekitada. Ka need kõige väiksemad, mis kenasti läigivad ja parajasti suhu mahuvad. Kui selline õnnetus on juhtunud, pöörduge kohe arsti juurde, sest patareid võivad soolestikku sattudes lekkima hakata.

Nublu anduriga patarei tühjenemise pärast muretsema ei pea

Kas teadsid, et Nublu suitsu- ja vinguanduri sees oleva patarei vahetame välja täiesti tasuta, kui see tühjaks saab. Ise sa tühjenemise pärast ei pea sa muretsema, sest teavitame Sind sellest varakult ja lepime kokku, kuhu uue patarei saadame. Sina palun hoolitse selle eest, et uus patarei andurisse saaks ja vana kogumispunkti jõuaks. Nublu andur, aga hoolitseb selle eest, et ta aegsalt Sinu kodus olevast tule- või vinguohust Sulle ja G4Sile teada annab.

Copy
Tagasi üles