Looduskaitsjad leidsid röövpüüdjaid seirates merikotka pesa

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Looduskaitsealuse merikotka tiibade siruulatus võib olla kahest kuni ligikaudu kahe ja poole meetrini. Pildil sirutab taevas tiibu kevadel Peipsi äärest juhuslikult avastatud pesakonna esindaja.
Looduskaitsealuse merikotka tiibade siruulatus võib olla kahest kuni ligikaudu kahe ja poole meetrini. Pildil sirutab taevas tiibu kevadel Peipsi äärest juhuslikult avastatud pesakonna esindaja. Foto: Kristiina Praks

Peipsi järve ääres loodusretke korraldanud ühenduse Eesti Metsa Abiks liige Mati Sepp sattus kevadel kaaslastega leiule, mida võib võrrelda lotovõiduga: puhtalt juhuse tahtel ristus väikese seltskonna tee merikotka seni kaardistamata pesitsuspaigaga.

Metsandus- ja looduskaitse ekspert Sepp rääkis, et retkele mindi tegelikult eesmärgiga tabada võimalikke röövpüüdjaid, kes panevad keelust hoolimata süüdimatult kudeajal haugidele võrke ning annavad kaladele elektrit.

Ettevõtmise õnnestumiseks ja kurikaelte üllatamiseks läksid looduskaitsjad läbi metsa, mitte mööda tavapärast rada.

Lageraielangi juurde jõudes märkasid nad ootamatult selle servas säilikpuu otsas pesa. «Kotkas tõusis sealt lendu ja siis oli kohe selge, et tegu on merikotka pesaga, kus on tõenäoliselt ka munad,» meenutas Sepp. «Pesa olemasolust teadmata sattusime vööndisse, kus ei tohi viibida. Seetõttu tegime [fotoaparaadiga] kiirelt paar klõpsu ja lahkusime. Nähtud linnu sabasuled olid valged, mis tähendab, et tegemist oli vana linnuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles