PPA: jälgime Poola-Valgevene piiril toimuvat väga tähelepanelikult (48)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Leedu sõjaväelased paigaldavad Valgevene piirile okastraati
Leedu sõjaväelased paigaldavad Valgevene piirile okastraati Foto: Jānis Laizāns

Politsei- ja piirivalveamet kinnitas, et jälgib EL riikide piiridel toimuvat väga tähelepanelikult ja on valmis vajadusel oma tegevusi muutma. 

Relvastatud meeste saatel jõudis Valgevene-Poola piirile täna sadakond migranti. Piirist lõigatakse kääridega läbi, piirivalvureid loobitakse kividega. Poola võimude teatel on migrantide eesmärgiks piirile tormi joosta ja seeläbi Euroopa Liitu pääseda, kirjutas Postimees varem. Leedu kaalub siinkohal ka eriolukorra kehtestamist. 

«Jälgime väga tähelepanelikult seda, mis toimub Valgevene ja Euroopa Liidu riikide piiril, kuna Valgevene hübriidrünnak on viimaste kuude vältel aina eskaleerunud,» kinnitas PPA piirivalveosakonna juht Egert Belitšev, kelle sõnul vahetatakse partneritega igapäevaselt infot. Ühtlasi on tema sõnul PPA valmis oma tegevusi muutma. 

«Teeme omalt poolt kõik, et Eestit ei saaks ebaseadusliku rände transiitriigina kasutada,» märkis Belitšev. «Olukorras, kus Lätis, Leedus ja Poolas viibib hetkel palju inimesi, kes võivad tahta kasutada Eestit ebaseaduslikuks läbirändeks Põhjamaadesse, peame saatma selge signaali, et Eestis on politseile vahelejäämise tõenäosus väga kõrge,» sõnas ta. 

«Siseriiklikult jätkame lisajõudude väljapanekut Lõuna- ja Lääne Eestis, et kontrollida lõunast saabuvaid sõidukeid, sealhulgas liinibusse. Põhja-Eesti sadamates kontrollivad täiendavad patrullid laevareisijaid,» kirjeldas ta.

Leedus on toeks kohapeal 17-liikmeline Eesti politseiüksus, mis muu hulgas aitab korda tagada sealses kinnipidamiskeskuses. Belitševi sõnul lähetab PPA sel nädalal Leetu juba viienda politseiüksuse ESTPOL5 rotatsiooni. 

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles