Prokurör küsib Haapsalu pussitajale 18-aastast vangistust

BNS
Copy
Haapsalus pussitas mees kolme inimest. Fotod sündmuspaigalt
Haapsalus pussitas mees kolme inimest. Fotod sündmuspaigalt Foto: Sander Ilvest

Prokurör Indrek Kalda küsis kolmapäeval Haapsalu kohtumajas peetud istungil kevadel inimese surnuks pussitanud ja kaht inimest eluohtlikult vigastanud Toomas Reimole liitkaristusena 18-aastast vanglakaristust, kirjutab Lääne Elu.

Kohtualuse kaitsja Janek Valdma loodab kergemale karistusele. Tema sõnul ei saa Reimo sooritatud mõrva käsitleda pelgalt ühe inimese tapmisena ega määrata selle eest kergemat või keskmist karistust, sest lisaks olid eluohtlikus seisus veel kaks inimest, keda Reimo pussitas.

Lisaks 20. aprilli ööl toimunud tapmisele arutas kohus veel nelja Reimo toime pandud kuritööepisoodi. Neist ühel juhul sõitis ta purjuspäi, ülejäänud kolmel juhul oli alkoholijoobes ja käitus vägivaldselt - lõi ja vehkis noaga. Teiste kuritegude puhul küsis prokurör karistuseks vastavalt kolme- ja üheaastast vanglakaristust, lisakaristusena mootorsõiduki juhtimisõiguse äravõtmist kaheks aastaks. Liitkaristusena küsis Kalda Reimole kohtult 18-aastast vangistust.

Kaitsja rõhub afektiseisundile

Pussitamise ööst ei pane täpset pilti kokku enam keegi, kuid Valdma leidis, et kõik Reimo teod on tehtud psüühilise afekti seisundis. «Tean, et olen äkilise loomuga, kui olen alkoholi tarbinud, aga süütenöör iseenesest ei sütti, süütaja peab olema,» ütles Reimo.

Valdma tõi välja, et tunnistajad ja kannatanud on kohtusaalis Reimot kirjeldanud vaid positiivsete sõnadega ega ole soovinud omalt poolt öelda, milline peaks olema karistus. «Loen sellest välja lepituse. Palun seda kergendava asjaoluna arvestada,» ütles Valdma.

Valdma sõnul on kergendavaks asjaoluks erutus, alkohol ja osaliste vahel olnud tüli. Samuti on Reimo kõikide kannatanute ees vabandanud.

Prokurör leidis, et psüühilise afekti seisund ei õigusta õigusvastast käitumist. «Konflikt oli, kas tõukamine või verbaalne rünne,» ütles kaitsja.

Kalda sõnul ei ole juhtunus kergendavaid ega raskendavaid asjaolusid. Samuti ei olnud Reimol Kalda sõnul küll kehtivaid karistusi, kuid mees on varem vanglas karistust kandnud, viimati aastatel 2011-2014.

Kohus otsustab Toomas Reimo karistuse 13. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles