Ratase käitumine Ungaris pälvis endise aukonsuli kriitika (14)

Copy
Mall Hellam on endine Ungari aukonsul Eestis.
Mall Hellam on endine Ungari aukonsul Eestis. Foto: Tairo Lutter

Ungari endine aukonsul Eestis Mall Hellam kritiseeris riigikogu esimest Jüri Ratast (Keskerakond), kes oma visiidil Budapesti ei tõstatanud Ungari poliitikutega kohtudes sõnavabaduse piiramise teemat ega muid kriitilisi küsimusi, kirjutab ERR.

«Riigikogu esimees Jüri Ratas teatas sõbralikust kohtumisest Ungari justiitsministri Judit Vargaga. Paistab, et NSO nuhkvara kasutamine Varga vastutusalas nagu ka Ungari piirangud meediavabadusele ja akadeemilisele vabadusele ei olnud piisavalt tähtsad teemad, mida arutada,» kirjutas Hellam reedel sotsiaalmeedias vastuseks Ratase postitusele, milles Keskerakonna esimees kirjeldas teemasid, mida ta Ungari ministriga arutas.

Riigikogu pressiteenistuse reedel avaldatud ülevaates Ratase visiidist kirjeldatakse ka tema kohtumisi Ungari parlamendi esimehe Laszlo Köveriga, Ungari presidendi Janos Aderiga, parlamendi Ungari-Eesti sõprusrühma esimehe Attila Tilkiga ning Eesti aukonsuli András Bereczkiga.

Kohtumistel olid jutuks aktuaalsed välispoliitilised ja julgeolekuküsimused, energeetika, Glasgow kliimakonverents, Euroopa Liidu taastekava ning kahepoolsete suhete tihendamise võimalused, teatas riigikogu pressiteenistus.

Euroopa Liidus on Ungari suhtes algatatud mitmeid menetlusi, kus seatakse kahtluse alla riiki valitseva partei poliitika vastavus õigusriigi nõuetele.

Demokraatia olukorda maailmas jälgiv USA vabaühendus Freedom House teatas mullu kevadel, et nende hinnangul ei ole Ungari enam demokraatlik riik. 

Riigikogu pressiteenistus täpsustas, et ühegi kohtumise sisu vahendav pressiteade ei hõlma kunagi kõiki kohtumisel käsitletud teemasid. Kõikidel Ungari visiidi ajal toimunud kohtumistel tõstatas Riigikogu esimees ka õigusriikluse põhimõtted.

«Hetkel on Euroopa Liidu ühtsus meie jaoks suurema tähtsusega kui kunagi varem,» ütles Ratas, pidades silmas Euroopa Liidu välispiiri vastu Valgevene poolt suunatud hübriidrünnakut. «Selle ühtsuse saavutamiseks ja säilitamiseks tuleb teha kõigil liikmesriikidel tihedamat koostööd.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles