Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu ja saatejuht Hannes Hanso analüüsisid Kuku raadio saates «Välismääraja» Valgevene režiimi tekitatud migratsioonikriisi Euroopa Liidu piiril.

Paeti hinnangul pole lootust, et migrandikriis Valgevene ning Leedu ja Poola piiril kiiresti laheneks. Ta selgitas, et Valgevene ja Venemaa üritavad migratsioonikriisi pedaalida niikaua, kuni annab.

Lühiperspektiivis proovivad nad tema sõnul muuta kaht paradigmat. Esiteks näidatakse aina enam Valgevene metsades külmetavaid ja kannatavaid inimesi, eriti naisi ja lapsi. Seda tehakse lootuses, et probleemi teravik pöördub diktaator Aljaksandr Lukašenkalt Poola ja Euroopa Liidu vastu, mis migrante vastu ei võta.

Näiteks Euroopa Parlamendis on hulk saadikuid, kes ütlevad, et neid huvitab ainult  inimeste olukord ja seetõttu tuleb põgenikke aidata. «Tekitada Euroopas endas pingeid nende vahel, kes vaatavad konkreetset olukorda piiril, ja nende vahel, kes näevad laiemat pilti,» kirjeldas Paet Valgevene režiimi taktikat.

Teiseks on tema hinnangul nii Venemaa kui Valgevene huvi sundida Euroopa Liitu astuma sammu tagasi. Nad tahavad panna Euroopat möönma, justkui Lukašenka kontrollib olukorda, ning olukorra lahendamiseks tuleb hakata temaga otse suhtlema, mille käigus tuleb tunnustada Lukašenkat Valgevene presidendina, selgitas Paet.

Eesmärkide saavutamiseks kõlbavad lisaks migratsioonisurvele ka ähvardused gaasi kinnikeeramisest, sest Valgevene ja Venemaa tahavad Euroopale näidata, et nad võivad tekitada igasugu probleeme.

«Nagu te praegu näete immigratsiooni pealt, siis ka jutt gaasitorust või millestki kolmandast ei olegi bluff, me oleme valmis igasugusteks hullusteks,» kirjeldas Paet Valgevene ja Venemaa valitsuse hoiakut. Tema hinnangul Euroopa pelgabki, et Venemaa presidendist Vladimir Putinist ja Lukašenkast võib kõike oodata ning ehk peaks hakkama hobuseid ohjama. 

Stoicescu märkis, et Lukašenka ei keeraks kinni oma gaasi, vaid Venemaalt tulevat. Seda saaks ta teha vaid Venemaa heakskiidul, sest Putinile pahameelt valmistada Lukašenka oma praeguses olukorras ei julgeks.

Euroopa riikide käteväänamisega tahetakse luua foon, et Euroopa sõltub Moskvast, lisas Stoicescu. Paet täiendas, et ühel poolel pole piiri, milliseid kiusamisvõtteid välja mõelda, teine pool üritab käituda rahvusvahelise õiguse ja hea tava järgi.

Kommentaarid (3)
Copy