Ohtlikud kassid ja lemmikloomade tuleohutus

G4S
Copy
Foto: G4S

Tihti on meie lemmikloomad päeval üks kodus. Kui koerad ja muud loomad ning linnud, kes kappidel ja laudadel seiklemas ei käi, võivad ohu tekkimisel ise hätta jääda, siis kassid võivad ise ka tuleohu tekitada. Näiteks alles selle kuu algul reageerisid G4Si patrullekipaažid tulehäiretele, mille käigus päästeti viie kassi elu. Mõlemad sündmused said alguse pliidile jäetud esemetest.

RAPLAMAAL LÜLITAS KASS PLIIDI SISSE

Raplamaa eramus registreeriti NUBLU anduri tulehäire. Juhtimiskeskus teavitas korduvatest tulehäiretest kontaktisikut ja klient soovis häirele reageerimist. Kohale sõitnud ekipaaž teatas, et eramus on põleng, mis sai kliendi esindaja kaasabil kustutatud. Inimesed vahejuhtumis viga ei saanud. Põlengu põhjustaja oli kass, kes oli induktsioonpliidil kõndimisega aktiveerinud pliidi ja seal asetsenud võileivagrill läks põlema. Kahju piirdus rikutud grilliga.

Sarnaseid juhtumeid on G4Si praktikas ette tulnud varemgi. Nii võivad tuleohtu sattuda mitte ainult lemmikud, vaid ka näiteks perekond ise, kui kass otsustab oma ringkäigule minna keset ööd, kui kõik magavad. Kui sarnane olukord juhtub aga pere äraolekul, on ohus loomad ise, kes endale abi kutsuda ega ennast päästa kuidagi ei oska.

HARJUMAAL PÄÄSTIS NUBLU TULEOHUST NELI KASSI

„Samal päeval reageeris G4S tulehäirele ka Harjumaal, kus kohale sõitnud ekipaaž tuvastas, et ühe eramu omaniku vend oli unustanud elektripliidi sisse ja elektripliidil oleva panni õli läks tossama. Kahju piirdus küll vaid kärsanud panniga, kuid samal ajal oli kodus ka neli kassi, kelle jaoks oleks see võinud lõppeda märksa kurvemalt. Seega palume inimestel olla ettevaatlikud ja enne kodust lahkumist kontrollida, et pliidid oleks välja lülitatud ja ahjudes ei hõõguks tuli,“ võttis õnneliku õnnetuse kokku G4Si teenindus- ja juhtimiskeskuse direktor Reiko Tääker.

LAPSELUKK NING NUTIKAS SUTSU- JA VINGUANDUR

Et kassid üksi kodus olles pliiti sisse lülitades tulekahju ei tekitaks, tasub sööginõud pärast toidu valmistamist pliidilt kokku korjata ja lülitada sisse lapselukk, kui pliidil on selline funktsioon.

Samuti ei tasu pliidi lähedusse ega peale jätta kergesti süttivaid esemeid, nagu näiteks käterätt või pajalapid.

Pea ka meeles, et loomad on vingugaasile eriti tundlikud. Kui kütad hommikul ahju ja lähed siis kodust ära, ole kindel, et Sa siibrit liiga vara ei sulge. Kui koju jääb koer või kass ja tuppa imbub vingugaas, võib see tema jaoks väga kurvalt lõppeda. Pererahvas aga ei oska isegi arvata, mis loomale saatuslikuks võis saada. Pea meeles, et vingugaasi suudab tuvastada vaid vinguandur.

NUBLU kutsub Sinu kodule ja lemmikloomadele abi ka siis, kui Sa ise kodus ei viibi. Lisaks valjule häälele kohapeal saadab ta häiresõnumi tule- või vinguohust ka G4Si juhtimiskeskusele. G4S võtab Sinuga kohe ühendust. Kui Sa ise minna ei saa või kui Sind (või kontaktisikut) telefonitsi kätte ei saada, saadetakse olukorda kontrollima patrullekipaaž või vabatahtlikud päästjad. Vaata lisa www.nublu.ee

Copy
Tagasi üles