Tartu tähetorn kuulutas välja astrofotokonkursi

BNS
Copy
Andromeeda galaktika
Andromeeda galaktika Foto: Viljam Takis

Tartu tähetorn kuulutas välja Eesti ainsa amatöörfotograafidele mõeldud astrofotograafia konkursi ja töid saab esitada 15. veebruarini.

Konkursi eesmärk on innustada märkama astronoomia ilu ja tunnustada Eesti parimaid taeva pildistajaid. «Eestis ei ole teist sellist astrofotokonkurssi, nagu on tähetorni oma – meie võistlusest saavad osa võtta nii lasteaialapsed kui ka nende vanavanemad. Selline üritus on väga oluline, et tuua astronoomia teadusringkonnast väljapoole ja aidata kaasa teaduse populariseerimisele,» rääkis projektijuht Kärt Soieva.

Fotosid on võimalik esitada kuues kategoorias: kuu, süvataevas, päikesesüsteem, tähistaevas, atmosfäärinähtused ja linna astrofotograafia. Pildid peavad olema tehtud 2021. või 2022. aasta jooksul. Võistlustöid saab esitada ja täpsema konkursiteabega tutvuda Tartu tähetorni kodulehel.

Konkursil osalejaid hinnatakse kolmes vanuserühmas: kuni 12-aastased, 12–18-aastased ning 19-aastased ja vanemad.

Töid hindab kolmeliikmeline žürii, kuhu kuuluvad füüsik ja teadusfotograaf Jaak Kikas, teadusajaloolane ja tähetorni astronoomialoengute eestvedaja Lea Leppik ning astrofotograaf ja Tartu ülikooli muuseumi kuraator Kadri Tinn.

Parimad tööd jõuavad näitusele, mis avatakse märtsis 2022. Näitus jääb Tartu tähetornis avatuks terveks aastaks. Iga kategooria kolmele parimale on Photopoint, Teleskoobid.ee ning Tartu ülikooli muuseum välja pannud auhinnad.

Konkursi kestel toimuvad Tartu tähetornis vaatlusõhtud, kus on võimalik taevast pildistada 100-aastase teleskoobi abil. Veebruaris toimub astrofotograafiale pühendatud loeng. Täpsemat teavet jälgi Tartu tähetorni Facebookist ja kodulehelt.

Konkursi korraldamist toetab Tartu linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles