Isamaa algatas riigipiiri seaduse muutmise eelnõu (2)

BNS
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig

Isamaa fraktsioon algatas kolmapäevasel riigikogu istungil eelnõu, mis loob õigusliku aluse massilise ebaseaduslike piiriületuste või piiriületuste katsete tõkestamiseks ja piiri ületanud välismaalaste tagasisaatmiseks välisriiki, kust või mille kaudu nad Eestisse saabusid.

Eelnõu üleandmisel kritiseeris Isamaa fraktsiooni esimees Helir-Valdor Seeder praeguse valitsuse suutmatust reageerida toimunud sündmustele. «Nii on see olnud koroonakriisi ohjamisel, nii on see olnud elektri hinna tõusu kompenseerimisel, nii on see olnud ka praeguses julgeolekukriisis piiridel toimuva ohuhinnangu ja tegevustega,» märkis Seeder.

Seederi sõnul on võimalike seadusandlike probleemide ennetamiseks vajalik muuta riigisiseseid seadusi ka Eestis.

Eelnõu kohaselt on massilise ebaseadusliku piiriületuse katse korral politsei- ja piirivalveametil julgeolekukaalutlustel kohustus see tõkestada ning keelduda rahvusvahelise kaitse taotluste vastuvõtmisest. Ebaseaduslikult piiri ületanud välismaalased tuleks tagasi saata välisriiki, kust või mille kaudu nad Eestisse saabusid.

Alates suvest on Valgevene korraldanud massilisi inimeste ebaseaduslikke piiriületuse katseid Läti, Leedu ja Poola vastu ning seeläbi destabiliseerinud olukorda kogu regioonis. Kõnealust agressiooni on nimetatud üheks tõsisemaks julgeolekuohuks pärast külma sõda.

Läti, Leedu ja Poola on asunud oma piire kindlustama ning kasutanud massiliste piiriületuskatsete vastu politsei- ja riigikaitsejõudusid, andmata sisserännu sooviga inimestele võimalust rahvusvahelise kaitse ja pagulase staatuse taotlemiseks, seisab eelnõu seletuskirjas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles