Liimets: nõuame Valgevenes vabaduse kaotanud inimeste vabastamist (16)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Eesti välisminister Eva-Maria Liimets.
Eesti välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Gert Tali

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 22. novembril virtuaalselt Viinis Valgevene tuleviku teemalisel konverentsil «Towards a Prosperous and Safe Future in Belarus», mille eesmärk oli käsitleda rahvusvahelise üldsuse võimalusi toetada demokraatlikke protsesse Valgevenes, julgustada sealset kodanikuühiskonda ning anda neile praeguses äärmiselt keerulises olukorras toetussõnum.

Oma sõnavõtus tuletas minister Liimets meelde, et viimasel ajal on Valgevene võimude korraldatud hübriidrünnak Euroopa Liidu piiridele jätnud oma küünilisuses varju riigis endiselt toimuvad ulatuslikud inimõiguste rikkumised, mis hoogustusid eriti enne ja pärast presidendivalimiste võltsimist möödunud suvel.

«Enam kui aasta pärast massilisi meeleavaldusi ja nende vägivaldset mahasurumist tuleb meil jätkuvalt toetada häälekalt Valgevene demokraatia eest võitlejate vaprust ja sihikindlust,» toonitas minister, «samuti nõuame valimiste võltsimisele tähelepanu juhtinud ja võimude kritiseerimise eest oma vabaduse kaotanud inimeste vabastamist.»

Liimets rõhutas kõnes Valgevene inimeste õigust paremale tulevikule demokraatlikus, arenevas, edukas ja turvalises Valgevenes.

«Valgevene inimestel nii kodu- kui ka välismaal peab olema võimalus oma riigi tulevikus kaasa rääkida, osaleda ausas avalikus arutelus demokraatlike protsesside, nagu põhiseaduse muudatuste, sealhulgas surmanuhtluse kaotamise üle,» selgitas minister.

«Valgevene põhiseaduse muudatused pannakse rahvahääletusele veebruari lõpus. Heaks kiidetava põhiseaduse parandused tuleks avalikustada ja kaasata nõuandjana erapooletu Veneetsia komisjon. Avalik arutelu põhiseaduse muudatuste üle võib avada uue väljapääsu suluseisust, kuhu de facto president on oma riigi manööverdanud,» lisas välisminister.

Liimets viitas ka Euroopa Nõukogu võimalustele pakkuda oma tuge demokraatlike reformide tegemisel, õigusriigi põhimõtete kehtestamisel ja inimõiguste toetamisel.

«Valgevene ei ole Euroopa Nõukogu liige, kuid aastate jooksul on Valgevene allkirjastanud ja ratifitseerinud 12 Euroopa Nõukogu lepingut ja protokolli. Valgevene ja Euroopa Nõukogu vahel kokku lepitud tegevuskavad on koostatud selleks, et aidata Valgevene seadusandlust demokraatlikele standarditele lähemale tuua,» ütles minister Liimets konverentsil.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles