Mis on krüpto staking?

Change
Copy
Foto: Change

Kui traditsioonilises rahanduses on tavaks saanud säästude pangas hoiustamine, siis krüptomaastikul on levinud teistlaadi viis krüptovarade pealt passiivse tulu teenimiseks. Üheks selliseks meetodiks on krüpto staking.

Mis on krüpto staking?

Kui krüptoinvestorid kaaluvad erinevate investeeringute vahel, siis on valikuteks enamasti kas krüptorahade kaevandamine või nendega kauplemine. Kuid uue terminina Investeerimisleksikoni tulnud staking ehk nn panustamine võimaldab kasutajatel oma krüptovaluutasid passiivselt kasvatada, pannes nad plokiahela heaks tööle.

Staking sarnaneb raha deponeerimisega panka, kuna investor lukustab oma varad ja teenib vastutasuks “intresse". Põhjus, miks krüptovara panustamisel preemiaid teenib, peitub selles, et see panustab plokiahela töösse. Siinkohal tasub meenutada, et plokiahelad on oma olemuselt "detsentraliseeritud", mis tähendab, et puuduvad kesksed vahendajad nagu näiteks pangad, kes tehinguid haldaksid. Selleks vajavad plokiahelad tehingute valideerijaid, kes oleksid nn võrgu sõlmpunktid ja aitaksid kaasa plokiahela toimimisele.

Kui tööpõhisel (ingl. proof of work) plokiahelal (nt. Bitcoini puhul) on tehingute valideerijateks kaevandajad, siis osakupõhiste (ingl. proof of stake) plokiahelate puhul valitakse valideerija just panustajate hulgast, kes kinnitavad ahelasse uusi plokke. Kaevandamisega võrreldes on tegemist oluliselt energiasäästlikuma viisiga, sest arvutid ei võistle omavahel ploki leidmise nimel, vaid ploki kinnitaja valib algoritm automaatselt. Reeglina on suurematel panustajatel ka suurem tõenäosus valituks saada.

Stakingu eelised ja riskid

Krüpto panustamise populaarsus on viimasel ajal kasvanud tänu atraktiivsetele tootlustele, mida paljud krüptorahad pakuvad. Lisaks on staking võrdlemisi lihtne, kuna enamik suuremaid kauplemisplatvorme pakuvad mingil kujul panustamisteenseid juba täna. See tähendab, et passiivse tulu tekitamiseks piisab vaid krüptoraha omamisest ning mõnest hiireklõpsust.

Need kõrge krüptopanuse tootlused ei tule aga ilma riskideta, kuna panustatud krüptorahade väärtust ja turvalisust võivad mõjutada mitmed tegurid. Esimeses järjekorras tuleks mainida võimalikke turvariske, mis tekivad juhul, kui panustatud krüptovara liigub panustamise protsessil kellegi teenusepakkuja kätesse. Sellepärast tuleks alati olla teadlik, kellel on teie krüptovarade üle kontroll.

Teine panustamise oht tuleneb võimalikust krüptovara hinna langusest panusperioodi jooksul. Kuna panustamine hõlmab varade lukustamist fikseeritud ajaperioodiks, ei saa neid samal ajal müüa, kui peaks juhtuma et krüptoraha hind langeb. Seetõttu on oht kaotada osa oma põhisummast, ilma et saaksite krüptovaluutat müües kahjusid kärpida.

Millised on erinevad stakingu viisid?

  • Validaator (ingl. validator node)

Tegemist on tehniliselt kõige keerukama meetodiga, sest eeldab plokiahela võrgus oleva arvuti ja tarkvara olemasolu, kuhu salvestatakse plokiahela koopia koos kogu tehingute ajalooga. Lisaks peab nimetatud sõlmpunkt olema pidevalt internetiühendusega tagatud. Tasub ka mainida, et isikliku validaatori hankimine võib olla võrdlemisi kallis investeering. Näiteks Ethereum 2.0 valideerija jaoks on vaja minimaalselt 32 ETH-d, mis on tänase hinna juures ligi 130 000 euro suurune investeering.

  • Ühispanused (ingl. staking pools)

Kui krüpto kaevandamise puhul on levinud ühiskaevandused (ingl. mining pools), kus kaevandajad ühendavad oma ressursid, siis ühsipanustamine on sellele analoogne meetod, kus arvutusvõimsuse asemel pannakse kokku krüptorahade panused, et suurendada ploki valideerimise võimalust.

  • Change investeerimisäpp - teeni intressi kuni 7% aastas

Eesti investeerimisrakendus Change on teinud intressi kogumise lihtsaks, tehes panustamist kasutajate eest. Et teenida Change’iga passiivset tulu, piisab vaid sellest kui tellida Change’i rakendusega seotud VISA kaart. Seejärel konverteeritakse kaardil olevad eurod stable coinideks nagu USDC ja kantakse ühisele krüptointressikontole ja vastupidi, kui soovite osaliselt või täielikult raha välja võtta. Intress arvutatakse tunnipõhiselt ja tasutakse kontole kalendrikuu esimeseks päevaks.

Teeni oma raha pealt intressi ja laadi alla Change’i äpp

 
Copy
Tagasi üles