Ülikool peatas hämaraid uuringuid korraldanud Jüri Kamenikuga ajutiselt koostöö (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Atmosfääriteadlane Jüri Kamenik. FOTO: Mihkel Maripuu
Atmosfääriteadlane Jüri Kamenik. FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Ülikool andis teada, et looduse- ja terviseteaduste instituudi juhtkond kohtub ilmateadlasena tuntud lektori Jüri Kamenikuga homme, et rääkida temaga tänases Postimehes kirjeldatud perverssetest uuringutest. Asjaolude selgumiseni on töösuhe temaga peatatud. 

Lisaks otsustas instituudi juhtkond, et kuni asjaolude selgumiseni ei vii Kamenik ülikoolis läbi ühtegi akadeemilist tegevust, sealhulgas õppetööd tudengitega.

Postimees kirjutab täna, et Tallinna Ülikooli klimatoloogia ja meteoroloogia lektor ning meedias korduvalt ilmavaatlustest rääkinud Kamenik on aastaid teinud põieuuringuid, milles osalejate väitel on neid seksuaalselt ära kasutatud.

Ülikooli soovitused uuringu usaldusväärsuses veendumiseks

Kui isik saab kutse teadusuuringus osalemiseks, peab ta saama esmalt allkirjastamiseks ja tutvumiseks kirjaliku nõusoleku. Seda nimetatakse informeeritud nõusolekuks.

Informeeritud nõusolekus peavad olema kirjeldatud järgmised osad:

  1. Teadusuuringu projektijuhi nimi koos tema kontaktandmetega ning teadusliku kraadi tiitli ja ametinimetusega, mis viitavad sellele, et projektijuhi uurimisvaldkond on seotud teadusuuringu valdkonnaga.
  2. Akadeemilise asutuse nimi, mis on teadusuuringuga seotud ning selgitus, millisest allikast pärineb uuringu finantseerimine.
  3. Teadusuuringu põhjalik kirjalik selgitus eesmärkidest ja uuringu läbiviimise korraldusest.
  4. Kirjeldus sellest, kuidas on tagatud uuringus osaleja isikuandmete kaitse. Samuti kirjeldus riskidest, mille käigus võivad isikuandmed lekkida.
  5. Selgitus, kuidas kaalub uuringus osalemise võimalik kahju üle uuringu tulemustest tekkiva ühiskondliku kasu.
  6. Uuringu tulemuste ühiskondliku kasu selgitus.
  7. Viide sellele, et osalejal on alati õigus mistahes etapis uuringus osalemine katkestada.

«Juhul, kui sind on kutsutud osalema teadusuuringus ning sa soovid selle usaldusväärsuses veenduda, soovitame guugeldada teadusuuringu projektijuhi nime,» soovitab ülikool. «Akadeemilise töötaja guugeldamise tulemusena peaks ilmnema tema Eesti Teadusinfosüsteemi (ETIS) profiili link, milles on kirjeldatud isiku peamised akadeemilised projektid ja tööd ning uurimisvaldkonnad. ETIS-e järgi saab veenduda, kas projektijuht on seotud selle teadusvaldkonnaga, millega on seotud uuring,» lisati teates. 

Informeeritud nõusolekus peab ülikooli teatel olema viide sellele, milline teadusasutus on uuringuga seotud. «Selleks, et veenduda teadusuuringu usaldusväärsuses, soovitame võtta nõusolekus nimetatud teadusasutusega ühendust.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles