Advokaat: tasub tõsiselt mõelda, kas netisolvangu pärast on mõtet õigusabi otsida (3)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Nutitelefon, sülearvuti ja tass kohvi. Foto on illustratiivne.
Nutitelefon, sülearvuti ja tass kohvi. Foto on illustratiivne. Foto: Varin Rattanaburi / PantherMedia / Varin Rattanaburi

Internetisolvangute pärast kohtusse pöörduja võib halvemal juhul lõpetada kaotusega ning kanda ise tuhandeid eurosid kahju, hoiatab advokaadibüroo Hedman vandeadvokaat Urmas Kiik.

Sapine netikommentaar võib kirjutajale maksma minna sadu või lausa tuhandeid eurosid, mida kohus solvunud kannatanule valurahaks välja mõistab. «Kübersolvamisest ja selle võimalikest juriidilistest tagajärgedest on üsna palju kirjutatud, kuid solvavad kommentaarid ei ole internetist kadunud. Seda kinnitavad nii põgus pilguheit kommentaariumidesse kui ka üha uued nõudekirjad ja kohtuvaidlused,» kirjeldas Kiik.

Kui mõni internetis kirjutatud kommentaar tundub solvav ja tekib soov solvajat advokaatide ja kohtu abil korrale kutsuda, siis tasub Kiige sõnul kõigepealt tõsiselt kaaluda, kas kohtutee tasub end ära, ja teadvustada ka sellega kaasnevaid riske.

«Kannataja peab olema valmis ka kaotuseks ning enda ja teise poole kulude katmiseks. Ka pealtnäha lihtsa vaidluse kulud võivad paisuda üllatavalt kopsakaks,» hoiatab ta. 

Solvumine läks endale tublisti maksma

Kiik kirjeldas hiljuti temani jõudnud ringkonnakohtu otsust, kus kaebaja tundis end solvatuna blogipostituse tõttu. «Mõned laused tundusid talle ebaõiged ja solvavad ning ta võttis ette kohtutee nende ümberlükkamiseks. Kannataja nõudis ka kahju hüvitamist kohtu äranägemisel,» rääkis ta. 

Esimese ja teise astme kohus midagi ebasündsat postituses ei leidnud ja andsid õiguse blogijale. «Selle peale soovis hageja esitada kaebuse riigikohtule, kuna ta polnud otsusega nõus. Samuti soovis ta vahetada advokaati, kuna ei olnud oma senise esindaja töö tulemusega rahul. Otsusega tutvudes ei näinud ma olulisi möödapanekuid ning seetõttu ei olnud minu hinnangul ka mõtet riigikohtusse minna,» jätkas Kiik.

Küll aga olid ainuüksi maakohtus kostja kulud küündinud 15 000 euroni ning ta nõudis nende tasumist hagejalt. Hagejale jäid lisaks kaotusele kanda ka kopsakad arved teda esindanud advokaadile ja kaasatud ekspertidele.

«Hageja õnneks kohtud küll vähendasid kostja kulusid, sest leiti, et need on ebamõistlikud suured, kuid ikkagi tuli hagejal kui kaotajal hüvitada kostjale ligi 7000 eurot,» tõi advokaat näite. Seega jäi ülejäänud summa kostja kanda, kuigi ta võitis kohtuvaidluse.

«Ka pealtnäha lihtsa vaidluse kulud võivad ulatuda tuhandetesse eurodesse,» toonitab ta.

Kõnealusel juhul kaotasid rahaliselt mõlemad pooled, kuid suurem kaotaja oli hageja. «Seetõttu tasub tõsiselt vaagida, kas solvangule on mõtet reageerida advokaadi poole pöördumisega või on mõistlikum emotsioonidest üle olla ja eluga edasi minna,» soovitab advokaat. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles