Liimets: me ei tagane toetusest Ukraina suveräänsusele (2)

BNS
Copy
13.10.2021 Tallinn Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto:Sander Ilvest/Postimees
13.10.2021 Tallinn Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto:Sander Ilvest/Postimees Foto: Sander Ilvest

Välisminister Eva-Maria Liimets kinnitab, et hoolimata Venemaa poolt valitud pingete suurendamise poliitikast Ukraina piiride ääres, ei tagane allianss Ukraina suveräänsust toetamast.

«Me ei tagane oma toetusest Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele, nagu alles äsja NATO välisministrite kohtumisel ka ühiselt kinnitasime,» ütles Liimets välisministeeriumi pressiesindaja teatel. «Ukraina ja NATO ning Euroopa Liidu suhted on Ukraina ja NATO ning Euroopa Liidu korraldada ning siin teistel veto- ega sõnaõigust pole ega saa ka olla.»

Liimetsa sõnul on Venemaa poolt valitud pingete suurendamise poliitika Ukraina piiride ääres üha enam kujunemas ohuks tervele Euroopa julgeolekule. Selle valguses on esmatähtis, et NATO liitlased demonstreeriksid oma ühtsust ja kujundaksid konsensusel põhineva organisatsioonina ka oma seisukohad ühise laua taga.

«Meil tuleb praeguses olukorras olla oma sõnumites ja tegevustes täiesti selge ja üheselt mõistetav – mitte mingisuguseid järeleandmisi Euroopa julgeoleku osas me jõu ähvardusel ei tee. See oleks mõeldamatu ning viiks ainult uute survestamisteni. Me teame Euroopa ajaloost mitmeid kahetsusväärseid näiteid, kui perspektiivitu on sarnasele survele järgi anda,» sõnas Liimets.

Eesti töötab Liimetsa sõnul aktiivselt nii kahepoolselt kui ka NATO laua taga, et kindlustada liitlaste ühtsus ning üheselt mõistetav seisukoht, et me ei allu jõumeetoditele ning jätkame tööd oma pikaajalise eesmärgi nimel tugevdada alliansi heidutus- ja kaitsehoiakut.

«Kõiki neid küsimusi ja meie ühiseid seisukohti arutasime oma liitlastega ka möödunud nädalal Riias NATO välisministrite kohtumisel ning Stockholmis OSCE välisministrite kohtumisel. Samuti ka nende eel ja ajal toimunud paljudel kahepoolsetel kohtumistel, teiste hulgas möödunud nädalal Tallinna ja Tapat külastanud Ühendkuningriigi välisminister Elizabeth Trussi ning ülemöödunud nädalal Berliinis Saksamaa välisminister Heiko Maasiga,» rääkis Liimets.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles