GALERII Madise jätkab õiguskantslerina ka järgmisel ametiajal

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Riigikogu hääletas tänasel istungil õiguskantsler Ülle Madise uueks ametiajaks nimetamise eelnõu üle. Salajasel hääletusel oli Madise jätkamise poolt 63 ja vastu 18 saadikut. 

Riigikogu nimetas Madise õiguskantsleriks 2015. aasta 20. jaanuaril. Tema volitused lõppenuks järgmise aasta märtsis.

Esmalt tegid ettekanded põhiseaduskomisjoni esimees Toomas Kivimägi (RE) ning Madise ise. Seejärel said saadikud küsimusi esitada.

Madise: lisandunud on uut tüüpi kaebusi

Riigikogu kõnepuldis hääletuse eel sõna võtnud Madise rääkis, et õiguskantsleri kantseleis töötavad tõeliselt pühendunud ja asjatundlikud inimesed. «Üksinda ei tee siin ilmas vist keegi midagi ja riigi elus ei suuda ükski institutsioon (üksinda- toim.) midagi olulist korda saata. Midagi muutub ikka siis, kui igaüks oma osa ära teeb,» ütles ta.

Madise sõnul on kriisiolukorras välja tulnud palju inimesi, kellega luurele minna. «Lisaks halvale on välja tulnud palju head,» leiab ta. 

Ühtlasi tänas Madise riigikogu liikmeid, praegust ja eelnevaid valitsusi ning ametnikke ja inimesi, kellega koos on tal õnnestunud Eestit paremaks teha. «Tõsi, Eesti ei saa arvatavasti kunagi valmis, nii heaks, et kunagi paremaks enam ei saa. Tuleb möönda, et see töö on lõputu,» rääkis Madise. 

«Kui leiate, et võiksin ametis jätkata, siis veelkord põhimõtetest. Kindlasti paluksin ametkonnal jääda truuks end minu meelest seni õigustanud põhimõtetele. Tuleb lahendada, mitte menetleda,» rääkis Madise saadikute ees. «Probleeme lahendades üritame vähendada ühiskonna konfliktide hulka, mitte neid suurendada. Püüame luua rohkem selgust,» loetles ta. Kui on põhjust riigikohtult vaidluse jätkuks normi põhiseaduspärastust kontrollida, tuleb Madise sõnul sedagi teha. «See ei ole konflikt,» sõnas ta. «Aga kui me inimest mures aidata ei saa, siis on meie ülesanne püüda inimest riigiga lepitada.»

Madise kinnitas, et senised ja ka vähemlevinud murekohad seljataha ja märkamata ei jää. Küll aga märkis ta, et õiguskantslerile on lisandunud uut tüüpi kaebus: «Inimesed küsivad, kuidas lahkuda e-riigist. See, et lasti varastada paljude dokumendifotod. See, et infosüsteemides on olnud olulisi tõrkeid. See, et inimesi on pandud olukorda, kus on võimalik suhelda riigi või omavalitsusega üksnes elektrooniliselt. Aga see võimalus on tehtud keeruliseks,» loetles ta. «Tavaline tööinimene ei tule selle peale, et kui lahtrisse midagi kirjutada pole, siis tühjaks seda jätta siiski ei saa. Tundub, et siin on meil mitmepalgeline ülesanne,» nentis ta.

Karis: Madise on tugeva akadeemilise taustaga jurist

President Alar Karis tegi ettepaneku nimetada viimased seitse aastat õiguskantsleri ametit kandnud Madise õiguskantsleriks ka järgmiseks ametiajaks. «Arvestades Ülle Madise professionaalset kogemust, teadmisi ja isikuomadusi, leian, et ta on sobiv kandidaat õiguskantsleri ametisse,» põhjendas president.

Karis märkis eelnõu seletuskirjas, et Madise on järjekindlalt juhtinud tähelepanu vajadusele hinnata õiguste piiramise proportsionaalsust ja seisnud selle eest, et riigivõimu tarvitamine oleks ka kriisi ajal kooskõlas põhiseadusega. 

Madise on presidendi teatel tugeva akadeemilise tausta ja pikaaegse riigihalduse kogemusega jurist. Tema varasem töökogemus on õigusloome alal justiitsministeeriumis ja riigikogu põhiseaduskomisjonis, samuti on ta töötanud riigikontrolli peakontrolörina ning presidendi õigusnõunikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles