TAUST Julgeolekut murendas viiruse tulek (2)

Erkki Koort
, uuriva toimetuse juhataja
Copy
Viirus on kohati teravalt lõhestanud eestlased piirangutega nõustujateks ja nende vastasteks, pildil protestivad inimesed MEM Cafe sulgemise vastu, kes ei täitnud terviseameti korraldusi. 
Viirus on kohati teravalt lõhestanud eestlased piirangutega nõustujateks ja nende vastasteks, pildil protestivad inimesed MEM Cafe sulgemise vastu, kes ei täitnud terviseameti korraldusi. Foto: Madis Veltman

Aasta 2021 on olnud pöörane ning muret tekitav, sest kohati tahaks küsida, millal maailm täpselt hulluks läks ja kunas ta lõpetab – mitte eksistentsi, vaid selles pöörases spiraalis viibimise. Loomulikult on maailma ajaloost võtta ärevamaid aastaid, kuid ometigi peaks rahvusvaheliste suhete võrgustik tasandama tuhande aasta taguseid vajakajäämisi klannidevahelistes suhetes.

Mõistagi andis sellel aastal julgeolekus tooni koroonaviirus. Nii nagu kõigis valdkondades mõjutas julgeoleku teema suhteid ning tegi kahju turvatundele. Avaliku korra tagamine oli loomulikult häiritud, sest tegeleda tuli kõikvõimalike meeleavalduste, viibimiskeeldude ning kohvikutega, millest nii mõnegi sündmuse puhul tuleb küsida, millal oli tegemist vaba eneseväljenduse, millal auru väljalaskmise ja millal avaliku korra rikkumisega. Ei tasu luua enesele pettekujutelma, et toimunu oli teine Vabadussõda või iseseisvuse taastamine.

Päevselge, et koroonapandeemia on löönud lõhe Eesti ühiskonda, ja see ei ole mitte kuidagi meie julgeoleku ega turvalisuse huvides. Elutu viirus on suutnud tunduvalt rohkem kui Kremli lõhestuspoliitika ja propagandatööriistad kümnete aastate jooksul. Viiruse eesmärk on levida ja puhkeaega see ei vaja, kuid ka suurimad vastase ideoloogid vajavad pausi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles