Pääsküla prügilast võib tulevikus saada päikesepark või mäesuusakeskus

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Pääsküla prügila.
Pääsküla prügila. Foto: Liis Treimann

Pääsküla prügila ühele nõlvale on tulevikus kavas paigutada päikesepaneelid ja teha suurem päikesepark, räägitud on ka mäesuusakeskusest.

Prügila on nüüd seitseteist aastat suletud olnud ja hüdrogeoloogilises uuringus jälgiti, kuidas vesi seal pinnases liigub. «Päikesepaneelide osas on linnavalitsuse käesoleva aasta eelarves ettenähtud rahastus eskiisprojekti tellimiseks Uuring oli ühtlasi ka eelduseks sellele, et hakata arutama, mis mäega tulevikus saab,» ütles abilinnapea Joosep Vimm linnavalitsuse väljaandele Pealinn.

Vimma sõnul on prügila osas kindel, et kohe ei hakata sinna midagi rajama, kuid see ei takista tulevikku vaatamist. «Kindel on see, et järgmised kolmteist aastat ei juhtu veel midagi, sest pinnas peab enne vastama õigetele tingimustele, et sinna üldse tulevikus midagi rajada saaks. Lisaks on vahepeal välja käidud ideid, et sinna võiks rajada hoopis mäesuusakeskuse ja suusabaasi,» märkis Vimm.

Hüdrogeoloogilise uuringu eesmärgiks oli uurida nõrgveesüsteemi toimimist ning tuvastada välise vee sattumist nõrgveesüsteemi, samuti uurida gaasikogumisüsteemi toimimist ning analüüsida niisutamise mõju biogaasi tekkele. Prügila gaasi kogumine ei ole vastavalt seirekavale enam vajalik, kui prügila gaasi tekib alla 10 m3 /h/ha. Praegu tekib Pääsküla prügilas gaasi 2,2 m3 /h/ha.

Vimm ütles, et Pääsküla prügila hüdrogeoloogilise uuringu tulemuste tutvustamisel midagi kindlat ei otsustatud. «Meil on ülevaade uuringu tulemustest ja see on meile lähtepunkt, et vaadata tulevikku,» lausus ta.

Pääsküla prügila rajati 1974. aastal (mõnedel andmetel 1972. aastal) ajutise olme-ja tööstusjäätmete ladestuspaigana. Prügila seisundi uuringuid alustati 1989. aastal ja 1992. aastast alustati järk-järgulist kaasaegsete prügiladestusvõtete rakendamist. Jäätmete vastuvõtmine lõpetati 3. juunil 2003 ja alustati prügila sulgemisega ning lõplikult suleti see 2007. aastal. Samal ajal alustas tööd Tallinna linna uus prügila Jõelähtmel. Pääsküla prügila maht 2003. aastal oli umbes 4,5 miljonit m3, suhteline kõrgus umbes 30 m ja pindala 30 ha.

Pääsküla prügila sulgemisjärgne seire kestab vähemalt 30 aastat (ajavahemik 2004-2034). Juhul, kui seireandmetest selgub, et prügila ei ole selleks ajaks piisavalt stabiliseerunud tuleb järelhooldeperioodi pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles