Liimets NATO välisministrite kohtumise järel: tahame näha Venemaa sisulist soovi Euroopa julgeolekut parandada (17)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Remo Tõnismäe

NATO välisministrite kohtumine kinnitas Venemaa nõudmiste vastuvõetamatust, teatas välisministeerium.

Alliansi välisministrite videokohtumisel arutati Euroopa julgeolekuolukorda ja liitlaste ühist hoiakut NATO-Venemaa nõukogu eel.

Kohtumisel osalenud välisministri Eva-Maria Liimetsa sõnul on NATO liikmesriigid silmapaistvalt ühel meelel, et rahvusvahelise korra põhiprintsiipides on võimatu teha järeleandmisi ja Euroopa julgeoleku aluste juures ei ole välise jõu ähvardusel mingiteks läbirääkimisteks ruumi.

«Meie jaoks oleks mõeldamatu vanamoodsa mõjusfääride poliitika juurde naasmine ning peame oluliseks iga riigi õigust ise oma julgeoleku lähtekohtade üle otsustada,» ütles Liimets.

«Allianss on konsensusel põhinev organisatsioon, mis on loodud meie ühise demokraatliku väärtusruumi kaitseks ning mille otsused sünnivad kõigi liikmete ühisel nõul,» märkis minister.

Liimets lisas: «Liitlaste jaoks on väga oluline tugevdada ühiselt oma heidutus- ja kaitsevõimet, et see vastaks kõigile senistele ja uutele vajadustele.»

Ministrid arutasid kohtumisel ka ühiseid seisukohti ja hinnanguid järgmisel nädalal toimuvaks NATO-Venemaa nõukogu istungiks.

«Peame NATO ja Venemaa dialoogi oluliseks ning tahame selle raames näha Venemaa Föderatsiooni sisulist soovi Euroopa julgeolekut parandada,» märkis Liimets.

«Eriti pidades silmas nende enda senist tegevust selle kahjustamisel, näiteks Krimmi annekteerimine, sõjategevus Ukraina idaosas ning Gruusia suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse lõhestamine,» lisas ta.

NATO välisministrite kohtumisel kuulati ära üksikasjalik teave nendelt riikidelt, kellel on viimastel nädalatel olnud Venemaaga diplomaatilisi kontakte, ning saadi värske ülevaade Venemaa sõjalisest tegevusest Ukraina piiridel.

Allianss on korduvalt rõhutanud, et Venemaa ettepanekud Euroopa julgeolekuarhitektuuri põhimõtteliseks muutmiseks on vastuvõetamatud, kuid samas kinnitanud valmisolekut dialoogiks. Viimane NATO-Vene nõukogu toimus 2019. aastal ning pärast seda ei ole Venemaa NATO kutseid mõttevahetuseks vastu võtnud.

NATO-Vene nõukogu koguneb 12. jaanuaril. Enne seda – 10. jaanuaril – koguneb NATO-Ukraina nõukogu.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles