Tänase saate külaliseks on kunstnik Alexei Gordin, kes oma töödes tegeleb eksistentsiaalsete ja sotsiaalkriitiliste teemadega. Alexei töid leidub mitmete muuseumite ja erakogude kollektsioonides ning ta on ka Kogo galerii liikmeskunstnik.

Alexei jutustas, et kui tavaliselt hakkavad kõik lapsed kunstiga tegelema, siis tema pole seda lihtsalt järele jätnud. Kunst oli nii loomulik valik, et peale kooli lõpetamist polnudki tal teisi plaane kui Eesti kunstiakadeemia, mille järel õppis ta ka Helsingi kunstiakadeemias.

Välismaalt sai ka Alexei elutee alguse, sest ta sündis ja kuni seitsmenda eluaastani kasvas Tomskis, Venemaal. Alexei ise ei tajugi, et vene juured tema loomingut mõjutaks. Lapsena võttis ta loomulikult, et Siberist Euroopasse kolides eluviis, kultuur ja kombed üleöö muutusid. Samas ütlevad teised inimesed, et Alexei kunstis on midagi, mida tavaliselt eesti kunstis ei ole.

Mida ta ise näeb, on see, et kunstis peegelduvad tema lapsepõlvemälestused elust riigis, mis on kokku kukkunud ja kus kõik on valesti. «Mul on mälestused, kui mahajäetud ja hüljatud see keskkond oli, kus ma 1990. aastatel kasvasin,» kirjeldas Alexei. «Kõik oli lammutatud ja pidime midagi muud ehitama. Lammutus- ja hüljatusesteetika on hästi palju minu kunstis nähtav. See tuleb alateadvusest.»

Saates räägiti lahti:

  • Miks jõudis Alexei maalimiseni, kui kuni EKAsse astumiseni oli ta ainult joonistanud?
  • Kuidas noore ja vaese kunstnikuna ellu jääda ja silma paista?
  • Milliseid ootamatuid töid on ta teinud, et näituste tegemiseks raha kokku saada?
  • Kuidas saada kutse galeriisse?
  • Kuidas näeb välja kunstniku argipäev ja miks hõlmab see hästi palju kirjutamist?
  • Kas kunsti ülesandeks on maailma parandada? Miks võib kunst olla liiga prestiižne?

Head kuulamist!

Alexei Gordin oma töödega.
Alexei Gordin oma töödega. Foto: Erakogu

Saatejuht on Ave Kongo, kes on avara silmaringiga ja uudishimulik inimene, kel muuhulgas on varasalves teadmised kunstist ja maastikuarhitektuurist. Talle meeldib väga püüda lugusid inimestest ja inimestega – kas fotoaparaadi kaudu või vahetult suheldes.

«20midagi» on kuulatav Postimehe veebis, Spotifys, iTunesis ja teistes taskuhäälingute rakendustes.

Kommentaarid
Copy