USA keskpanga uue aseesimehe hinnangul on inflatsioon liiga kõrge

Copy
Lael Brainard.
Lael Brainard. Foto: KEVIN LAMARQUE/Scanpix

Ühendriikide inflatsioon on liiga kõrge ja USA keskpank seab selle küsimuse prioriteediks, teatas kolmapäeval föderaalreservi aseesimeheks nimetatud Lael Brainard.

«Föderaalreservi kõige olulisem ülesanne on keskenduda inflatsiooni langetamisele kahe protsendini. Säilitades samal ajal taastumise, mis hõlmaks kõiki,» ütles Brainard USA senati panganduskomitee ees ametissenimetamise kuulamisel.

USA tarbijahinnad kasvasid läinud aastal seitse protsenti, teatas valitsus kolmapäeval, kinnitades president Joe Bideni valitsust kimbutanud inflatsioonilaine tõsidust.

Aastane tarbijahinnaindeks tõusis detsembris kõrgeimale alates juunist 1982, teatas tööministeerium. Enim kasvasid kinnisvara, sõidukite ja energia hinnad.

Novembriga võrreldes aeglustus hinnakasv 0,5 protsendini, mis osutab, et inflatsioon võib olla tipnemas.

Föderaalreservi juht Jerome Powell kinnitas päev varem, et intressimäärade tõstmine ja koroonapandeemia aegse ergutusprogrammi kärpimine ei kahjustada USA tööturgu

«Kuna inflatsioon kiireneb ja tööhõive taastub, ei ole majandusel enam äärmiselt lõtva rahapoliitikat tarvis ja normaalse rahapoliitika juurde naasmisel ei tohiks olla negatiivset mõju tööhõivele,» ütles Powell seadusandjatele istungil, kus arutati tema jäämist keskpanga juhiks teiseks ametiajaks.

Powelli sõnul on tööturg taastunud uskumatu kiirusega.

«Töötusmäär langes detsembris pea poolsajandi madalaima 3,9 protsendini ja inflatsioon ei olnud eesmärgist ülemäära kiirem,» märkis ta.

Föderaalreserv plaanib oma varaostuprogrammi lõpetada märtsis. Pärast seda alustatakse eeldatavasti baasintressi tõstmist. Powell rõhutas siiski, et selle täpses ajastuses pole veel kokku lepitud.

Keskpankuri sõnul on inflatsioon sööstnud nelja aastakümne kõrgeimale pakkumise ja nõudluse ebakõla tõttu, mille taga on tarnehäired. Hinnasurve kestab Powelli hinnangul tõenäoliselt vähemalt aasta keskpaigani ja föderaalreserv on valmis rakendama inflatsiooni ohjeldamiseks meetmeid, kui see vajalikuks osutub.

USA presidendi Joe Bideni populaarsus on langenud kütusehindade ja inflatsiooni tõusu tõttu, mis valmistab ameeriklastele suurt muret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles