Lumerohkus tekitab jätkuvalt paksu pahandust nii maal kui linnas

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Ilmateenistus prognoosib lumesadu ka järgnevateks päevadeks.
Ilmateenistus prognoosib lumesadu ka järgnevateks päevadeks. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi suurem tuisk ja torm on uue nädala alguseks möödas, tuleb nii elanikel, kohalikel omavalitsustel kui ka transpordiametil tänagi võidelda suurte lumehunnikute ja kinni tuisanud teedega. 

Lisaks väiksematele külateedele tekitab lumi pahandust endiselt ka Tallinnas. Paljud elanikud avaldavad pahameelt ühismeedias. Autojuhtides tekitavad trotsi kinni lükatud pisitänavad, jalakäijates kinni lükatud teed ja teehooldajates keset teed pargitud autod. Muu hulgas on linnaosadel probleeme olnud lepingupartneritega. 

Üheks selliseks näiteks on Pirita linnaosa. Linnaosavanem Tõnis Liinat (KE) paneks Pirita teeoludele hindeks 2. «Muidugi on lepingupartner jälle hätta jäänud, see lumi ja tuisk, seda sajab pidevalt juurde. Kõik see raskendab töid. Vähemasti me teeme ööst saati juba lume väljavedu.»

Liinat märkis, et ei saaks öelda, et elanike seas on vaikus: «Kaebusi tuleb,» sõnas ta ja lisas, et pigem käib arutelu valdavalt sotsiaalmeedias.

Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats (KE) rääkis, et ka neil on muresid lepingupartneriga ja varem on tulnud trahvegi väljastada, kuid üldine olukord Mustamäel on rahuldav. Liinat selgitas, et piisab mõne brigaadiliikme nakatumisest koroonaviirusesse ja töökäte puudust on teeoludes tunda. «Kui ikka mõned meeskonnaliikmed kaovad ära, siis see annab koristuskvaliteedis tunda,» ütles Laats.

«Jaanuar on olnud parem kui detsembris, aga kuna ilm on olnud heitlik, siis eile näiteks pidime otsustama, kas hakata graniitsõelmeid puistama või mitte. Kas tuleb lund peale või ei tule,» kirjeldas ta töid.

Mustamäe elanikud on tema sõnul edastanud linnaosale pigem konstruktiivset kriitikat, kuid mured on erinevad. «Saan hommikul kõne, kus öeldakse, et miks koristamata on, et lapsevankriga ei saa liigelda. Lõunal aga saame kõne, kus pahandatakse, et miks lumi on ära koristatud, kelku ei saa ju tõmmata,» tõi ta näite.

Nõmme linnaosavanem Lauri Paeveer (SDE) annab linnaosale rahuldava hinde. «Kõik meie käsutuses olev tehnika on suunatud sahkamistöödele,» sõnas ta, lisades, et lume väljaveos pannakse ka «gaas põhja». 

«Lisaks praegusele Nõmme kõrvaltänavate hooldajale plaanime lume väljavedu tellida lisaks veel viielt ettevõttelt. Täpsemad tehnikaühikute kogused selguvad täna õhtul ja homme hommikul. Ilmateade lubab terveks nädalaks lumesadu. Lubatav lumekogus ei ole nädalavahetusel maha sadanuga võrreldavad, aga arvestama peab, et ka väljavedu võtab aega,» rääkis Paeveer. 

Nõmme linnaosavalitsus edastas linna keskkonna- ja kommunaalametile palve, et väljavedu teostataks ka Kadaka ja Vabaduse puiesteedel, Männiku teel, Pärnu maanteel ja Valdeku tänava äärest. 

Inimeste tähelepanekuid jagub Paeveeri sõnul iga suurema lumesajuga, nii ka praegu. «Nõmme peamised probleemid esinevad korteriühistute piirkondades, kus parkivate sõidukite tõttu jäävad osad tänavalõigud hooldamata. Seetõttu on meie palve sõidukijuhtidele, et nad arvestaksid parkimisel umbes 4 meetrise manööverdamise ruumiga,» kirjeldas linnaosavanem ja lisas, et Nõmme teede hoolduse paremas planeerimises oodatakse ka elanike tagasiside. 

Maanteedel on kiilasjää, kõrvalteedel oht kinni jääda

Transpordiameti avalike suhete juht Erki Varma nentis, et jätkuvast lumesajust tingituna on teeolud endiselt keerulised. «Kõrvalteedelt tuleb jätkuvalt palju teateid lumerohkusest tingitud probleemidest, kus tee läbitavusega on hädas nii sõiduautod kui bussid. Päris palju on teateid ka sellest, kus kinnistu teeotsa on suured vallid lükatud,» kirjeldas ta.

Põhiteed on küll puhtamad, kuid väga libedad. Varma sõnul on kiilasjääd tuvastatud näiteks Pärnu maanteel Märjamaa ja Pärnu vahel, Tartu maanteel Võõbu ja Mäo piirkonnas.  

Transpordiameti teehooldepartnerid on täisjõududega ka täna väljas ning tegelevad lume- ja libedatõrjega. «Liikluses tasub olla endiselt ettevaatlik ja lumistel kõrvalteedel liigeldes tuleb kindlasti arvestada oma sõiduki võimetega,» hoiatas Varma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles