Wiedemanni keeleauhinna pälvis Eesti keeletehnoloogia rajaja Mare Koit

BNS
Copy
Riiklike teenetemärkide üleandmine eelmisel aastal. Keeleteadlane Mare Koit koos president Kersti Kaljulaidiga.
Riiklike teenetemärkide üleandmine eelmisel aastal. Keeleteadlane Mare Koit koos president Kersti Kaljulaidiga. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus otsustas määrata tänavuse F. J. Wiedemanni keeleauhinna Mare Koidule silmapaistva tegevuse eest Eesti keeletehnoloogia ja arvutilingvistika rajaja ning arendajana.

Mare Koit on teadlasena pühendunud tehisintellekti arendamisse, tagades kõik vajaliku selleks, et me saaksime arvutitega suhelda loomulikus eesti keeles. Ta on oskuslikult ühendanud esmapilgul nii kauged erialad, nagu keeleteadus ja informaatika, ning loonud Eestisse hästi aktiivselt tegutseva keeletehnoloogia koolkonna.

Koit on juhendanud arvukalt keeletehnoloogia alaseid väitekirju ja inspireerinud üliõpilasi, kes nüüd omakorda Eesti keeletehnoloogia valdkonda aktiivselt ja edukalt edasi viivad. Ta on valdkonda suunanud ja juhtinud katkematult ning osavalt, uuemaid suundi järgides ning noortele kolleegidele rahvusvahelisi võimalusi avades.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna õnnitles ja tänas laureaati. «Mare Koit on esimene keeletehnoloogia professor Eestis ning ta on jätkuvalt valdkonna üks mõjukamaid kujundajaid,» ütles Kersna. «Tänu Mare Koidu selgele visioonile ning katkematule tööle nii teadlase kui ka õppejõuna on Eesti keeletehnoloogia ka rahvusvahelises võrdluses väga kõrgel tasemel.»

Wiedemanni keeleauhind antakse laureaadile üle riigipreemiate aktusel 23. veebruaril. Preemia suurus on 65 000 eurot.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati Wiedemanni keeleauhind Jüri Viikbergile, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles