FOTOD JA VIDEO Eesti annetatud Javelin raketid jõudsid Ukrainasse (7)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy

Reedel jõudsid Ukrainasse Eesti kaitseväe poolt annetatud tankitõrjesüsteemi Javelin raketid.

«See on Eesti poolt väike samm Ukraina toetuseks, kuid see-eest reaalne ja käegakatsutav panus kaitseks Venemaa agressiooni vastu,» ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem. «Hetkel on neist rakettidest Eesti julgeolekule rohkem kasu Ukraina kaitsel kui kaitseväe keskpolügoonil laskeharjutusel.»

«Meie sõbrad Eestist saatsid meile väga vajalikke, tõhusaid ja modernseid tankitõrje raketisüsteemi Javelin rakette. Ma olen väga tänulik Eesti rahvale, valitsusele ja suursaadikule Ukrainas selle kiire toetuse eest nendel keerulistel aegadel,» ütles Ukraina asekaitseminister Volodymyr Havrylov. «Annetatud varustus saadetakse koheselt maastikul olevatele üksustele.»

«Julgeolekuolukord Ukraina piiridel nõuab täna igakülgset praktilise abi osutamist, sõnadega toetamise aeg on ümber saanud. Relvaabi Javelin raketisüsteemide näol on jõudnud ukrainlasteni. Oleme teinud kiireid ja ajakohaseid otsuseid Ukraina toetamiseks, kes täna hoiab Euroopa eesliini, mis lahutab meid sõjast,» ütles kaitseminister Kalle Laanet, kelle sõnul on Eesti ja teiste Balti riikide sammul Ukrainat relvasüsteemidega toetada oluline mõju ka ukrainlaste kaitsetahtele. «Keerulistes olukordades on alati tähtis hoida initsiatiivi, mida relvaabi saatmisega kindlasti teinud oleme,» lisas Laanet.

Eesti annetas Ukrainale USA-lt soetatud tankitõrjesüsteemi Javelin rakette. Vastavalt hankelepingu tingimustele, oli rakettide annetamiseks vajalik USA nõusolek, mille Ameerika Ühendriigid ka andsid.

Kaasaskantav keskmaa tankitõrje raketisüsteem Javelin on õlalt lastav ja toimib niinimetatud lase-ja-unusta meetodil, mis tähendab, et pärast lasu sooritamist juhib rakett ennast sihtmärgini automaatselt ja võimaldab laskuril varjuda.

Javelini rakettidega on võimalik tabada sihtmärki nii otse kui ka pealtpoolt ning selle efektiivne laskekaugus on 2-2,5 kilomeetrit. Javelinid võeti kaitseväe relvastusse 2015. aastal.

Raketisüsteem Javelin on Ameerika Ühendriikide ja paljude teiste riikide relvastuses alates 1990. aastate keskpaigast ning neid on edukalt kasutatud nii 2003. aastal Iraagis soomusmasinate vastu kui ka hiljem Afganistani mässuliste vastases võitluses.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles