Täiendatud sotside avaldusega Tallinna linnavolikogu neli fraktsiooni esitasid avalduse Ukraina toetuseks (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Tallinna linnavolikogu Eesti 200, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna, Reformierakonna ja Isamaa fraktsioonid esitasid avalduse Ukraina toetuseks, et mõista ühemõtteliselt hukka Venemaa agressioon ning otsuse eelnõu, millega Tallinna linn astub samme, aitamaks Ukraina rahvast ning tõrjumaks Vene Föderatsiooni mõjutegevust.

Nelja erakonna, Eesti 200, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna, Reformierakonna ja Isamaa poolne ettepanek kokku kustuda erakorraline volikogu istung on tingitud Vene Föderatsiooni alustatud agressioonist Ukrainas.

«Nelja erakonna avaldus Ukraina toetuseks koos otsuse eelnõuga asjadest, milles Tallinn saab pakkuda praktilist abi sõjapõgenikele ja Ukraina kogukonnale on just see, mida üks Euroopa pealinn ja Kiievi sõpruslinn peab tegema. Pakume lisaks välja hädavalikud sammud Vene Föderatsiooni mõju vähendamiseks pealinnas, alustades linnapea eestveetava Kremli mõjuvälja laiendava venekeelse totaalse etteütluse lõpetamisest ning Tallinna ja Moskva koostööleppe ülesütlemisest,» sõnas Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal.

Isamaa fraktsiooni esimees Urmas Reinsalu lisas omalt poolt, et Eesti pealinn peab toetama Venemaa sõja ohvriks langenud Ukraina rahvast ja tegutsema tõhusalt selle nimel, et rahvusvahelised omavalitsuste ühendused looksid Ukraina omavalitsuste toetusvõrgustiku. Meie kodulinn seisab rahu ja Ukraina poolel ja on vastu Venemaa agressioonile ja sõjale. Kõige olulisem on kutsuda erinevatest rahvustest linnaelanikke koostööle, et tõrjuda Vene agressiooni.

«Tallinn kui Eesti Vabariigi pealinn peab andma oma panuse ja igakülgse toetuse iseseisva Ukraina toetuseks võitluseks agressoriga. Putini Venemaa on oma propaganda valedele tuginedes rünnanud demokraatlikku riiki Euroopa südames. Esitatud avaldus on vajalik, et sellel keerulisel ajal oleksime ühiselt paljukannatanud ukraina rahvale toeks,» sõnas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Mart Kallas.

«Eesti peab sõtta sattunud Ukrainale osutama igakülgset abi ja siin on oma roll mängida ka Tallinnal. Eriti arvestades asjaolu, et Kiiev ja Odessa on Tallinna sõpruslinnad,» ütles Eesti 200 fraktsiooni liige Margus Tsahkna.

Neli erakonda teevad ettepaneku esimesel võimalusel hiljemalt neljapäeval, 3. märtsil korraldada Tallinna linnavolikogu erakorraline istung ning kutsuvad ka sotsiaaldemokraate ja Keskerakonda esitama oma ettepanekuid avalduse ja eelnõu teksti, et selle saaks vastu võtta võimalikult laiapõhjalise toetusega.

Avalduse tekst

Tallinna linnavolikogu avaldus Venemaa Föderatsiooni agressioonist Ukraina vastu

Mõistame karmilt hukka Venemaa Föderatsiooni poolt Ukraina vastu suunatud agressiooni, vägede viimise Ukrainasse ja okupeeritud piirkondade ebaseadusliku tunnustamise. Venemaa Föderatsiooni poolt käivitatud ulatuslik sõjategevus Ukrainas on kuritegu rahu vastu ning vastuolus inimõiguste, rahvusvaheliste kokkulepete ja ÜRO hartaga. Toetame nüüd ja tulevikus Ukraina rahva õigust ise oma vabal tahtel määrata enda tulevik.

Peame oluliseks Ukraina inimeste toetamist igasuguse võimaliku abiga, et leevendada agressiooni tagajärgi. Oluline on pakkuda humanitaarset abi Ukraina elanikele, kes on puudutatud sõjategevusest. Tallinna linnavolikogu kutsub üles kõiki omavalitsusi ja organisatsioone pakkuma kõikvõimalikku abi Ukraina rahvale, sh ka peavarju ja meditsiinilist abi.

Tallinna linnavolikogu kutsub üles ka teisi pealinnasid ning omavalitsusi mõistma hukka Venemaa Föderatsiooni agressiooni Ukraina vastu. Teeme ka üleskutse lõpetada kõik suhted ja koostöölepped Venemaa juhtimisotsustega seotud või sellest olulist kasu saavate isikutega.

Mõistame hukka igasuguse valeinformatsiooni levitamise, sõjapropaganda ja rahvusliku vihkamise meediakanalites. Eesti riik ja operaatorid on astunud samme, et tõrjuda eetrist Kremli sõjapropagandat, vihkamist ja väärinfot edastavad kanalid. Tallinna linnavolikogu toetab seda ja kutsub kõiki hoiduma mistahes võimaluste loomisest, kontaktidest isikutega kes aitavad taastoota Kremli mõjuvälja.

Tallinna linnavolikogu avaldab üksmeelselt kindlat toetust Ukraina rahvale, selle suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. Ukrainal on suveräänse riigina õigus määrata ise enda julgeolekupoliitika ja rahva tulevik

Seletuskiri

Tallinna linnavolikogu avaldusega mõistame selgelt hukka Venemaa Föderatsiooni poolt Ukraina vastu suunatud sõjalise tegevuse. Peame oluliseks üksmeelselt avaldada toetust Ukraina riigile ja soovime, et avaldusega liituksid kõik Tallinna linnavolikogu fraktsioonid ja toetaksid eelnõud, mis näitab volikogu poolset solidaarsust ja üksmeelset arusaamist kriitilisest julgeolekuolukorrast.

Avaldame kindlat üksmeelset toetust Ukraina rahvale, selle suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. Ukrainal on suveräänse riigina igasugune õigus iseseisvalt otsustada enda julgeolekupoliitika ja tuleviku üle.

Sotsid mõistsid samuti Venemaa kallaletungi hukka

Tallinna Linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikmed, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajad linnavalitsuses ning Nõmme linnaosa vanem tegid ühise avalduse seoses Venemaa Föderatsiooni kallaletungiga Ukrainale.

Mõistame täielikult hukka Venemaa Föderatsiooni kallaletungi Ukrainale, mis on karjuvas vastuolus rahvusvahelise õigusega. Oleme sügavalt mures Ukraina elanike julgeoleku pärast. Oleme solidaarsed kõigi Ukraina linnadega, mida on tabanud Venemaa Föderatsiooni alatud ja inimeludest mitte hoolivad rünnakud. Oleme mõtetes kõigi Eesti Kiievi saatkonna töötajatega ning Eesti inimestega, kes viibivad Ukrainas.

Toetame kõiki Eesti Vabariigi poolt ette võetavaid samme, mille eesmärgiks on aidata Ukraina riiki agressioonile vastu panna. Peame väga oluliseks, et Eesti riik ja omavalitsused oleksid ühemõtteliselt avatud aitama sõja eest põgenevaid Ukraina inimesi.

Kutsume kõiki tallinlasi ja eestimaalasi olema kindlameelsed, ühtsed ja tugevad.

Avaldusele on alla kirjutanud:

Jevgeni Ossinovski, Raimond Kaljulaid, Maris Sild, Maris Hellrand, Kirill Klaus, Kadri Kõusaar, Madle Lippus, Natalie Mets, Kaarel Oja, Lauri Paeveer, Joosep Vimm

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles