Kaja Kallas kohtumisel Trudeau'ga: demokraatlik maailm ei tohi sanktsioonidest väsida (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kallas videokohtumisel Trudeauga.
Kallas videokohtumisel Trudeauga. Foto: Peaministri büroo

Peaminister Kaja Kallas (RE) osales koos Läti peaministri Krišjānis Kariņši ja Leedu peaministri Ingrida Šimonytėga videokohtumisel Kanada peaministri Justin Trudeau'ga, kes viibib täna Riias. Arutati toetust Ukrainale, Venemaa rahvusvahelise isolatsiooni suurendamist ja vajadust veelgi tugevdada NATO kohalolu Balti riikides.

Kaja Kallas tänas Justin Trudeaud Kanada proaktiivse rolli eest Venemaale sanktsioonide kehtestamisel ja agressiooni hukka mõistmisel. «Kanada on olnud üks juhtivaid riike, et aidata märkimisväärselt tõsta agressiooni hinda ja halvata Putini sõjamasin. Peame üheskoos jätkama agressori isoleerimisega demokraatlikust maailmast ning olema valmis selleks, et suhete külmutamine kestab pikalt, kuid surve Venemaale ei tohi nõrgeneda,» ütles Kallas videokohtumise järel. Ühe näitena täiendavatest meetmetest tõi Kallas sanktsioonide laienemise krüptovaluutale.

Kallas rõhutas vajadust jätkata Ukraina toetamist ulatusliku humanitaar- ja kaitsealase abiga ning tugevate poliitiliste signaalidega, sealhulgas selge Euroopa perspektiiviga. Ta tõi välja, et Eesti on sel aastal juba andnud Ukrainale abi 200 miljoni euro väärtuses ja plaanib seda jätkata.

Kallas tänas Kanadat kohalolu eest Balti riikides ja hiljutiste otsuste eest saata regiooni täiendavaid Kanada vägesid. «NATO-l tuleb kohaneda uue reaalsusega ning see peab tähendama ka suurendatud ja püsivat NATO kohaolu Balti regioonis,» lausus ta.

Kanada on NATO liitlaste lahingugrupi juhtriik Lätis. Sarnaselt NATO Suurbritannia lahinggrupi tugevdamisega Eestis on Kanada sellel aastal suurendanud oma kohalolu Lätis nii lisasõjaväelaste saatmise kui ka võimete tugevdamisega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles