Välisministeerium kutsus taas välja Venemaa suursaadiku (3)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Venemaa suursaadik Eestis Vladimir Lipajev
Venemaa suursaadik Eestis Vladimir Lipajev Foto: Erakogu

Eesti välisministeerium kutsus välja Venemaa suursaadiku, et avaldada hukkamõistu Venemaa jätkuva sõjategevuse ja tsiviilobjektide ründamise vastu Ukrainas.

Eesti välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaadiku Eestis, et mõista karmilt hukka Venemaa poolt relvajõudude tsiviilobjektide pommitamine Ukrainas.

Asekantsler Rein Tammsaar märkis, et Ukraina linnade ja asulate lauspommitamisel ning süütute tsiviilisikute, sealhulgas naiste ja laste valimatul tapmisel Venemaa vägede poolt on kõik sõjakuriteo tunnused.

«Mariupoli sünnitusmaja pommitamine on selle kõige tülgastavam näide. Kõik riigid peaksid austama rahvusvahelist humanitaarõigust ja mitte suunama rünnakuid tsiviilohvrite vastu. On äärmiselt kahetsusväärne, et Venemaa ei ole täies mahus võimaldanud tsiviilisikute evakueerimist ja turvaliste humanitaarkoridoride loomist,» lisas Tammsaar. 

Asekantsler juhtis Vene saadiku tähelepanu teravalt ka sellele, et jätkates laiaulatuslikku sõjategevust Ukraina vastu rikub Venemaa kõige räigemal võimalikul viisil nii rahvusvahelist õigust kui ka endale vabatahtlikult võetud rahvusvahelisi kohustusi. Eesti kutsub Venemaad üles täitma ÜRO Peaassamblee 2. märtsi resolutsiooni ning lõpetama kohe sõda Ukraina riigi ja rahva vastu ning viima oma väed Ukrainast välja.

«Samuti kutsume Venemaad üles lõpetama valeinfo levitamise ja laimukampaania Ukraina, Ukraina juhtkonna ja rahva vastu, aga ka valeväited keemia- ja biorelvade paiknemisest Ukraina territooriumil. Mõistame hukka Venemaa poolt oma valenarratiivi esitamiseks nende rahvusvaheliste foorumite kasutamise, kus Venemaa on veel liige või kus tal on veel sõnaõigus,» teatas ministeerium. 

Tammsaar kinnitas Vene saadikule, et Eesti toetus Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele on vankumatu ja Eesti kasutab ka edaspidi Ukraina toetuseks kõiki Eesti kasutuses olevaid vahendeid.

Seoses Venemaa sõjalise rünnakuga Ukraina vastu kutsus välisministeerium 24. veebruaril välja Venemaa Föderatsiooni suursaadiku Vladimir Lipajevi, et avaldada protesti ja kõige karmimat hukkamõistu Venemaa kallaletungile Ukrainale.

Vene suursaadik kutsuti välja ka sõja alguses

Seoses Venemaa sõjalise rünnakuga Ukraina vastu kutsus välisministeerium 24. veebruaril välja Venemaa Föderatsiooni suursaadiku Vladimir Lipajevi, et avaldada protesti ja kõige karmimat hukkamõistu Venemaa kallaletungile Ukrainale.

Venemaa suursaadikuga kohtunud välisministeeriumi asekantsler Märt Volmer ütles, et Venemaa rünnak kujutab endast täielikku hoolimatust mitte ainult rahvusvahelise õiguse, vaid ka inimsuse aluspõhimõtete suhtes. «Eesti kutsub Venemaad üles austama rahvusvahelist õigust ja kiiresti lõpetama sõja, mis toob kaasa vaid surma ja kannatusi. Sõda ei saa olla lahendus ühelegi probleemile ja päris kindlasti ei lahenda see ka väljamõeldud probleeme,» sõnas Volmer.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles