Keskkonnaamet peatas raietööd Mustamäe metsas (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Puude langetamine Sütiste metsa terviseraja ääres.
Puude langetamine Sütiste metsa terviseraja ääres. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaameti juht Rainer Vakra teatas, et kuna Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealal nähti äsja kanakulli, siis pani keskkonnaamet kuni augustini maastikukaitsealal raietööd seisma.

Postimees kirjutas hiljuti, kuidas terviseradade rajamiseks võetakse Mustamäe metsas sadu terveid puid maha. Ehitustööde tellijaks on Tallinna keskkonna-ja kommunaalamet, töid teeb Altos Teed OÜ. Maa kuulub RMK-le. Projekt on koostatud SA Eesti Terviserajad eestvedamisel. «Kahjuks on linlased jäetud kaasamata ja oma projektiga seekord metsa pandud!» kirjutas Vakra sotsiaalmeedias.

Ta lisas, et keskkonnaamet seadis omalt poolt mitmeid tingimusi, mille alusel tohib kõnealuseid töid üldse alustada (näiteks pidi projekti kooskõlastamiseks keskkonnaametile esitama taimestiku ja kuklaste uuringud ning kaitsealuste liikide inventuuri, mille tulemusel saaks täiendavaid tingimusi raja laiuse vähendamiseks).

«Kontrollime, kas need on tehtud. Ja kui te vaid teaksite, kui palju asfalti sinna metsa algselt taheti panna!» ütles Vakra.

Hea uudis on tema sõnul see, Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealal nähti mõned päevad tagasi kanakulli. «Kanakull kuulub II kaitsekategooriasse ja on Eesti Punases Nimestikus arvatud ohualtite liikide hulka, kuna tema arvukus on madalseisus. Seepärast peatas keskkonnaamet augustini maastikukaitsealal raietegevuse ja mürarikkad tööd. Puukoormad viiakse veel täna metsas välja ja siis tuleb töödesse pikk-pikk paus,» kinnitas Vakra.

Ta selgitas, et kuna kanakull ei ole veel pesa valinud, siis ei ole õnneks selles osas keskkonnakahju reaalselt veel tekitatud. Kanakull asub pesitsema märtsi lõpus, aprilli alguses. Selle järgselt teeb keskkonnaameti ekspert kindlaks, kus sellel aastal pesitsemine toimub, misjärel saab teha otsuse, kus ja millised tegevused on üldse lubatud.

«Nüüd on projekti eestvedajatel ja tellijatel augustini aega piirkonna inimestele oma plaane tutvustada ja mõistlike loodussõbralike kokkulepeteni jõuda. Omalt poolt loodan väga, et asfalt metsa ei jõua,» ütles Vakra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles