Inglise aed – lummav ilu aastaringselt

Copy
Foto: Palusalu Aiad

Inglise aia peamisteks tunnusjoonteks on olemasoleva looduse potentsiaali maksimaalne ära kasutamine ja osav sidumine kunstlikult loodud kujundusega.

Eelkõige iseloomustavad inglise stiilis aeda voogavad, looklevad, lauged peenraservad. Samuti rohkete püsikutega istutusalad, mille toob eriti hästi esile taustaks olev ilumuru. Läbimõeldud kujundus näeb aastaringselt huvitav välja.

OÜ Palusalu Aiad kujundaja Maria Palusalu sõnul sobivad lainjate servadega istutused eriti hästi suurematesse aedadesse, mis on ümbritsetud loodusvaadetega. Mõnikord isegi linnatingimustesse, kui aed on piisavalt suur ja kujundus sobib ümbrusega. Inglise stiilis laugete ja lainjate servadega istutusalad ei sobi väga väikestesse linnaaedadesse, mis on ümbritsetud tiheda hoonestusega.

Praegu on terves maailmas aianduse suund looduslähedaste kujunduste kasutamisele. Taimede valikul lähtutakse üha enam kasvutingimustest, mis kujndatavas aias on. Üks väga suur viga, mida aiakujundamisel tehakse, on see, et aeda istutakse valed taimed. Taimed, kel pole selles aias sobivaid tingimusi ja kes jäävad seetõttu kiratsema.

Maria Palusalu soovitab luua enda aeda istutused, kuhu on valitud taimed eelkõige kasvukohatingimuste järgi. Oma kujundustes jälgib ta alati, et loodud taimekooslus vajaks võimalikult vähe hoolt, ent samas oleks maksimaalselt efektne. Et luua aiale selget raami ning aiaruumi, kasutab ta kujunduses peale püsikute ka ilupõõsaid ja -puid.

Inglise stiilis aias kasutatakse kõiki erinevaid taimerühmi: püsikuid, kõrrelisi, sibullilli, ilupõõsaid ja -puid, okaspuid.

Foto: Palusalu Aiad

Istutusala tee umbrohuvabaks

Selleks, et ükskõik milline aed oleks võimalikult vähe hoolt vajav, tuleb rajamisel istutusalad täielikult umbrohuvabaks teha. Rajataval istutusalal ei tohi kasvada ühtegi püsiumbrohtu nagu näiteks naat, orashein, põldosi, kassitapp jms.

Kõigist püsiumbrohtudest on võimalik lahti saada – mõnest küll lihtsamini, teisest suurema vaevaga. Kõige kiirem viis selleks on võtta labidas ja pinnas puhtaks kaevata. Sügavamate juurtega püsiumbrohud tulebki võimalikult sügavalt välja kaevata.

Hiljem kuulub hooldustööde hulka vaid regulaarne istutusalade kobestamine, sügisel-kevadel kuivanud püsikute ja ilupõõsaste lõikamine ning kevadine väetamine.

Inglise aia juurde kuuluva muru saladuseks on kindlasti õiged rajamisvõtted ning sobiv muruseemne valik. Muru rajamisel tuleb jälgida, et pinnas oleks püsiumbrohuvaba.

Inglise stiilis aia juurde sobib alati ka tarbeaed - kasvuhoone, kapsad, porgandid jms. Tarbeaeda saab väga hästi siduda iluaiaga.

Minulillepeenar.ee - siit saad tasuta alla laadida istutusplaani lopsaka istutusega, mis aitab igasse aeda tuua tükikese külluslikku inglise stiilis aeda. Saad endale täpse istutusplaani koos taimenimekirjaga. Lisaks saad osa 5-osalisest videoseeriast: "Kuidas muuta aed kohaks, kus on mõnus olla". Kui soovid enda aia kujundamise ise käsile võtta, siis siin saad tutvuda Palusalu Aedade e-koolitustega palusaluaiad.thinkific.com.

Copy
Tagasi üles