Seeme vali vastavalt sellele kuidas plaanid köögivilja säilitada

Maarahva Pood
Copy
Foto: Shutterstock

Köögiviljakasvatuseski on omad trendid, igal aastal uued. Praegu on eriti populaarsed erivärvilised lehtkapsad, peedid ja porgandid. Tavapäraselt kasvatatakse köögivilju ikka peenral või põllul, aga kellel oma maalappi pole, saab neid kasvama torgata ka näiteks terrassil olevate ilutaimede vahele.

Selleks, et tomateid ja maitsetaimi pikkida lillede vahele kasvama, sobivad kõik varased ja madalakasvulised sordid. Käesoleval aastal on Maarahva poes saadaval lausa uus köögivilja seemnete komplekt, mis sobib külvata-kasvatada just konteinerites ja suuremates aiavaasides.

Üldjuhul valib Maarahva pood müüki siiski sellised köögivilja sordid, mis on juba varem läbi proovitud. Valikus on kõik tavapärased aiakultuurid, mida Eestis traditsiooniliselt kasvatatakse, eriti lai valik on erinevaid salateid, Eesti Sordiseemne sarjas olevad sordid on poe valikus püsinud juba üle kümne aasta. Aga sinna kõrvale tehakse igal aastal klientidele seemnevalikusse ka mõni põnev üllatus.

Foto: Maarahva Pood

Pakutavad seemned on pärit Euroopa riikidest — Eestist, Poolast, Itaaliast, Saksamaalt ja mujalt. Teistest riikidest tuuakse seemneid sisse, kuna Eestis kõikide kultuuride seemneid ei kasvatata, näiteks kurgi seemned.

Maarahva pood pakub ka erinevaid BIO maheseemneid, mis on kasvatatud vastavaid nõudeid jälgides ja kasutatud on ainult mahepõllumajanduses lubatud taimekaitsevahendeid ning väetiseid.

Ka köögiviljakasvatuses on omad, igal aastal uued trendid, paljuski kujundab trende ajakirjanduses avaldatud info. Praegu on eriti populaarsed erivärvilised lehtkapsad, peedid ja porgandid. Paar aastat tagasi läks väga hästi müügiks Maasikaspinati ja Stevia seemned.

Tomati sortide valik on alati olnud väga-väga lai, tavaliselt on saadaval 70-80 erinevat sorti ja need erinevad üksteisest nii värvuselt kui ka kujult. Maarahva poe hinnangul eelistavad ostjad Eesti sorte nagu näiteks Malle F1, Valve, Mato jt. Alati armastatakse erinevaid lihatomateid, siin lähevad kaubaks sellised sordid nagu Oxheart, Ananas, Delizia F1, Ikarus. Kõik Maarahva poes müügil olevad tomati sordid kasvavad hästi, tuleb lihtsalt arvestada, et tomat vajab kasvuajal päris palju hoolt ja kindlasti ka lisatoitaineid.

Foto: Maarahva Pood

Kui aga soovitakse sügisel kapsas tünni hapnema panna, tuleks kasvatada selline kapsasort, mille pea on poolkõva või kõva, ehk siis keskvalmivad või hilisemad sordid. Näiteks valge peakapsas Jõgeva või Krautman F1.

Maarahva poel on üle Eesti seitse kauplust (Jõgeval, Viljandis, Tartus, Rakveres, Pärnus, Vändras ja Raplas). Kui kauplust Sinu kodukohas ei ole, siis saad vajalikud ostud sooritada e-poest.

Copy
Tagasi üles