Fassaad lisab majale luksust, lihtsust või traditsioonikust

Copy
Kiltkivi fassaad
Kiltkivi fassaad Foto: FIXFAS

Uue kodu rajamisel või vana renoveerimisel tasub hoolega valida, millisest materjalist fassaad hoonele kõige paremini sobib, sest stiilne ja tugev kattematerjal püsib kena aastakümneid ning annab tunnistust endast lugupidavast pererahvast.

Alumiinium komposiitplaadist valmistatud akende ja uste ääred
Alumiinium komposiitplaadist valmistatud akende ja uste ääred Foto: FIXFAS

Põhjamaisesse kliimasse sobiv eramu fassaadimaterjal on loodud kestma terve inimese eluea ning sel turul konkureerivad uudsed komposiitmaterjalid edukalt traditsiooniliste fassaadikatmise lahendustega. Millised on erinevate fassaadide plussid ja miinused - kas katta kodumaja tellisvoodri, kiviplaadi või mõne eksklusiivse komposiitmaterjaliga?

Fassaadimaterjali tellijal tasub endale selgeks teha, kuidas on kõige õigem valitud fassaadimaterjali paigaldada ja milliseid kinnitusi on selleks vaja, et tagada fassaadi maksimaalne kestvus ja kenadus. Soovitav on nõu pidada komposiitmaterjalide ja karkassisüsteemi pakkujatega, kes oskavad oma kogemustele toetudes juhtnööre jagada.

Ettevõte FixFas pakub laia valikut traditsioonilisi aga ka uudseid fassaadikattematerjale. Fassaad peab vastu ja on ilus, kui see on õigesti paigaldatud. FixFas tegeleb lisaks fassaadimaterjalide tarnimisele fassaadide aluskonstruktsioonide ja kinnituste lahendamise, pakkumise ja projekteerimisega – ainsana Eestis ollakse valmis andma nõu kõikide erinevate fassaadide kinnitusviiside ja vahendite osas.

Millist fassaadi valida? Alternatiivina krohvitud seinale või kivimüürile on võimalik valida betoonist, kiltkivist, tsemendist valmistatud fassaadiplaate.

Fiibertsemendist valmistatud fassaad
Fiibertsemendist valmistatud fassaad Foto: FIXFAS

Komposiit on oma olemuselt üks vastupidavamaid võimalusi fassaadide kujundamisel. Komposiit on üldnimetus materjalile, kus on mitu erinevat toorainet omavahel kokku surutud. Välisfassaadideks mõeldud komposiitplaate valmistatakse enamasti PVC-st, erinevatest kiudainetest – fiiber, tsement jne. Tulemuseks saadakse tugevam ja vastupidavam plaat, mille pindmisi kihte on võimalik viimistleda erinevate dekooridega. Omadustelt on tegu tulekindla ja ilmastikule vastupidava materjaliga. Paljud tootjad annavad oma plaatidele mitmekümne aastase garantii.

Alumiinium komposiitplaadist kortermaja
Alumiinium komposiitplaadist kortermaja Foto: FIXFAS

Komposiitmaterjalide paigaldamisel tuleb arvestada, et fassaadiplaat vajab tuulutust. Eriti meie kliimas on temperatuuri kõikumised ja paisumised suured, mille tõttu plaat mängib. Selline ventileeritav fassaad kogub üha enam populaarsust. Hästi paigaldatud komposiitplaat, millel on kvaliteetne ja keskkonda sobiv kinnitussüsteem, kestab aastakümneid ja nõuab ainult aeg-ajalt tolmu pühkimist.

Kõrgsurvelaminaadist Gentas HPL välisplaadid sobivad kasutamiseks igat tüüpi eramute välispindade katmiseks. Toode imiteerib looduslikku pinda, on tugev, kriimustuskindlus ning mõistlikus hinnaklassis. Gentas HPL välisplaadid on äärmiselt vastupidavad otsese päikesevalguse, vihma, happevihma, tuule ja hõõrdumise suhtes. Plaadid ei sisalda ohtlikke materjale ning on keskkonnasäästlikud.

GENTAS UV+ fassaadiplaadid lennujaama parkimishoonel.
GENTAS UV+ fassaadiplaadid lennujaama parkimishoonel. Foto: FIXFAS

Metallist fassaadimaterjali tootmiseks kasutatakse alumiiniumi, terasplekki, vaskplaate, terasest fassaadivõrke, venitatud fassaadivõrke jne. Tegemist on vastupidavate materjalidega, mis kestavad aastakümneid ja vajavad vähest hooldust ka välitingimustes. Vase või messingi omapäraks on see, et ajas muudavad need oma värvi.

Eksklusiivsed kodumajale sobivad fassaadiplaadid on vaskplaadid, millega kaetakse ja kaunistatakse edukalt välisseinu. Vaskplaadid on mõeldud innovaatilise fassaadi loomiseks, jättes looduslähedase ja erilise mulje.

Vasest ja selle sulamist fassaadplaadid on silmatorkavad ja pilkupüüdvad nii looduses kui linnapildis. Võimalik on tellida ka väljendusrikkaid rohelise paatina-toonis vaskplaate, mida valmistatakse vase patineerimise tehnoloogia abil. Lisaks on eramu fassaadi võimalik kaunistada veel messing, kuld, pronks või terasplaatidega, mis kujutavad endast erinevate metallide sulameid.

Naturaalne messing
Naturaalne messing Foto: FIXFAS

Ekslusiivsete fassaadimaterjalide loetelus on uudne fassaadimaterjal GRC ehk armeeritud klaasfiiber betoonplaat, mis sobib villade fassaadide katmiseks. See materjal võimaldab luua 3D elemente.

Komposiitplaate saab kinnitada peitkinnituse, liimi või läbivkinnituse abil alumiiniumprofiilide või terasprofiilide peale.

Traditsioonilisemad fassaadilahedused on telliskivivooder, kiviplaadid ja krohv.

Neist kõige lihtsam ja soodsam on krohvitud fassaad. Krohvi on võimalik kanda mistahes aluskonstruktsioonile ning valikus on palju erinevaid värve ja struktuure. Pakutakse juba ka võimalust kanda krohv otse soojustusele. Krohvipind vajab mingi aja tagant värvimist ja kohendamist ning hea oleks aasta-kahe tagant üle vaadata, kas krohvipinnale on tekkinud pragusid või muid kahjustusi.

Kauni telliskiviseina jaoks on vaja kvaliteetseid kive ja oskust müüri laduda. Paljud uudsed tellise ladumisviisid võimaldavad ellu viia arhitektuuriliselt keerukaid eramajade lahendusi. Telliskiviseina puhul pakub FixFas ka uudset lahendust kivide paigalduseks.

Suure-Jaani
Suure-Jaani Foto: FIXFAS

Naturaalsest kivist fassaadimaterjal on kergesti hooldatav ja ülimalt vastupidav materjal, Sarnaselt tellisele, määrab ka kivifassaadi ladumise kvaliteedi fassaadimeistri oskused. Kuigi kivist fassaadiplaatide paigaldus võib olla kallis, on see ökonoomseim viis anda oma hoonele ajatu ja hooldusvaba välimus.

Näiteks loodusliku kiltkiviga saab katta eramu välisseinu, aga ka katuseid – eeliseks on looduslik välimus ja kestvus ajas. Kivi paigaldatakse karkassi peale, mis soodustab materjali tuuldumist ja õhu liikumist. Eeldatav kiltkivi eluiga on üle 50 aasta. Ei vaja hooldust ja peab meie kliimas kenasti vastu lumele ja pakasele. Üks kaasaegsemaid lahendusi fassaadide või katuste loomisel on päikesepaneelide integreerimine kiltkivi vahele.

Eramajade kivifassaadide paigaldamisel on eesmärgiks tagada fassaadi maksimaalne tugevus ja vastupidavus. FixFas pakub fassaadikivide paigaldamisel kinnitussüsteeme iga kivi jaoks ja ei pea kasutama suuri raskeid kandeprofiile ega plekke akende ja uste peal ning ümber. Ilmneb, et arhitektid kasutavad meeleldi sellist kinnitussüteemi.

Sillus, mis laotud ainult tellisest (avad ja aknad).
Sillus, mis laotud ainult tellisest (avad ja aknad). Foto: FIXFAS
Tellistest laotud lagi Liiva Krematooriumis
Tellistest laotud lagi Liiva Krematooriumis Foto: FIXFAS
Copy
Tagasi üles