Kivipiirded aitavad rõhutada looklevaid aiateid

Copy
City Vallikivi kareseeria
City Vallikivi kareseeria Foto: Eximp OÜ

Kodumaja ümbritsevad tänavakividega sillutatud terrassid ja aiateed jätavad korrektse mulje ning on igati praktilised, sest aitavad säilitada igal aastaajal kuiva ja kindla jalgealuse.

Sillutatud teid ning alasid on mugav lehtedest ja lumest puhtana hoida.

Tänavakividega kaetud sissesõiduteed ja käigurajad on iga eramu juures kena vaatepilt ning et see töö oleks tehtud laitmatult, pöördutakse enamasti professionaalide poole. Samas pole kõnniteekivide paigaldamine raketiteadus, sellega tuleb toime ka hakkaja majaomanik, kes omale vajalikud võtted selgeks teeb.

Aiateid ning erinevaid aeda liigendavaid platse maja ümber planeerima asudes on hea läbi mõelda, kas see on mõeldud üksnes kõndimiseks või sõidab sellel ka neljarattalisi masinaid. Et õue- ja tänavakivide valimine oleks lihtsam, tasub teada, et kive pakutakse kolmes paksuses. Alla 50 millimeetri paksused kivid sobivad siseõuede, käiguteede, radade ja istumisnurkade katmiseks. 60mm kivi kannatab ka puukoorma ära. 80mm ja paksemad kivi on mõeldud ladude platsidele, rekkade parklasse, kus on pidev raske koormus.

Loimukiltkivi
Loimukiltkivi Foto: Eximp OÜ

Kõige tugevamad on betoonist valmistatud tänavakivid. Need on vastupidavad välismõjudele, kestavad kaua, on libisemiskindlad ning kommunikatsioonide rajamisel saab neid lihtsalt eemaldada ning hiljem tagasi panna.

Ettevõte EXIMP OÜ pakub Eestis Soomes valmistatud betoonist Loimukiltkivi sillutuskive. Neid betoonist valatud tänavakive on saadaval kahes eri toonis: must ja mustjasvalge. Ettevõtte esindaja Merit Mehiste hinnangul on tegu eksklusiivsete looduslähedastes toonides tänavakividega, mis sobivad hästi Põhjamaisesse kliimasse. Neil on Soome kvaliteet ja eriline tugevus. „See 80 millimeetri paksune kivi teistest tänavakividest tugevam ja vastupidavam,” selgitab Mehiste.

Loimukiltkivi
Loimukiltkivi Foto: Eximp OÜ

Loimukiltkivi on eripäraks on elegantne välimus: korrapäratult mööda kivi pealispinda kulgevad sooned tekitavad tunde, et loodus ise on teeraja või terrassipinna kujundanud. Ühe mõõduga ent kuue erineva pinnaprofiiliga kivi paigaldamine on lihtne ning lõpptulemus jääb loomulik.

Lisaks Soome kvaliteeti esindavatele Loimu tänavakividele, pakub EXIMP veel samas stiilis äärekive. Äärekividega saab piiritleda kenasti jalgteid ja lillepeenrad. Dekoratiivsed pinnaprofiilid ja kaldotsaga servad lubavad kujundada teedele kaarduvaid servasid.

Kumerate peenraservade või kiviteede piiritlemiseks pakub EXIMP teisigi betoonist tooteid: otsaliigendiga muru äärekivi ja antiikset rasikivi ja musta värvi vuugiliiva, mida saab kasutada sillutisekivide paigaldamisel.

Loimu äärekivi
Loimu äärekivi Foto: Eximp OÜ

Merit Mehiste nendib, et City vallikivi kaareseeria võimaldab laduda aeda ka näiteks põnevaid ümarvorme või aia kujunduselemente.

Linnaeda saab sel moel rajada tuleaseme, kus on võimalik liha grillida. Lihtne on samadest City vallikivi kaareseeria kividest laduda ka ringikujulise purskkaevu või kumerate servadega peenart.

Copy
Tagasi üles