Aed on kodu visiitkaart

Copy
Foto: Eesti aiad

Kui on soov ümber oma kodu rajada aed, siis peaks kõigepealt mõtlema: mis eesmärk aial on, miks sa seda aeda vajad? Kas ainult selleks, et takistada kõrvaliste isikute ja loomade liikumist oma territooriumil või on soov tagada võimalikult palju privaatsust ja hoida eemal ka kõrvalisi pilke?

Aia valikul tasuks silmas pidada ümbritsevat keskkonda ja kaaluda milline aed sinna kõige paremini sobib. Samuti peaks silmas pidama eramu arhitektuuri. Kindlasti on hea mõelda ka sellele, kas ja kui sageli vajab rajatav aed järel hooldust. Kui teil on neljajalgsed sõbrad, siis tuleb jälgida, et aed oleks piisavalt tihe, et loom sealt välja ei mahuks. Samuti seda, et aed oleks piisavalt kõrge, et koer sealt üle ei hüppaks ja kui koer armastab maad kaevata, peab aed olema võimalikult maapinna lähedal. Siis soovitame kasutada kas betoonsokleid või paigutada paneeli ribad maa sisse.

Kõige rohkem tellitakse ja paigaldatakse praegu 3D paneelaedasid. Paneelaed on esteetiliselt atraktiivne, väga vastupidav ja seda on ka lihtne paigaldada. Kasvav huvi on ka eritellimusena valmistatava erineva mustriga paneelide vastu. Uudse tootena pakutakse plastiklinte millega saab paneelaeda muuta atraktiivsemaks.

Puitaia paigaldusel on palju erinevaid võimalusi. Tuleb otsustada ja valida kui tihedalt lippe panna, millised on lippide otsad, kas kumerad, sirged või teravad, milline on pinnatöötlus jne. Et puitaed kestaks kaua ja näeks ilus välja, peaks puitu kruntima ja ilmastikukindla puiduvärviga kaks korda värvima. Iga 4-5 aasta järel on soovitav see uuesti üle värvida. Samuti tuleb puipinda, näiteks samblast, puhtana hoida.

Väga esinduslik ja vastupidav on metallist varbaed. Igaüks saab tellida just sellise varbaia nagu tema soovib, aiale saab lisada erinevaid ornamente, valgustust jms. Varbaiaga sobib hästi kokku ja teeb selle kaunimaks, kui kasutada laotud poste ja vundamenti või siis kasutada kuivbetoonsokleid.

Foto:  Eesti aiad

Erinevaid aiatüüpe on võimalik omavahel kombineerida. Nii näiteks võib eesaed olla esinduslikum ja kallim, tehtud siis kas metallist või puidust, küljed ja tagaaed aga, mis mõeldud pigem piiramiseks territooriumi, mõnest lihtsamast materjalist.

Eesti Aiad teeb lisaks aedadele ka väravaid ja pakub ka Itaalia väravaautomaatikat Beninca, mis on maailmaturul tegutsenud 42 aastat ja Eesti turul tõestanud oma töökindlust juba 20 aastat.

Copy
Tagasi üles