Kuidas planeerida lapse jaoks mängulist ja arendavat koduaeda?

Copy
Foto: Manguvaljakud.eu

Koduaeda planeerides kavandavad lastega pered sinna ka tegevusnurga ja mänguväljaku koos lastele eakohaste atraktsioonidega. Peamiselt leiab sealt liivakasti, batuudi, mänguväljaku või mängumaja. Mängutarvikuid on palju erinevaid, kuid neid ühendav omadus on see, et need on suunatud lapse arendamisele.

Liivakastid

Lapsed armastavad mängida liiva ja veega. Liivakookide valmistamine ja liivalosside ehitamine pakub põnevust tundideks ning väike inimene saab sellest rohkelt rõõmu ja oskusi. Soovitav on valida kaanega puidust liivakast. Kaanega saab pärast mängimist liivakasti sulgeda, et kassid ei pääseks liivakastile ligi ning sodi ja puulehed ei rikuks liiva. Liivakasti kaanel on veel üks tore lisaväärtus – selle saab muuta lihtsal liigutusega istmeks. Manguvaljakud.eu valikus on populaarsed kaanega liivakastid Berit ja Sandy.

Liivakast Berit
Liivakast Berit Foto: Manguvaljakud.eu

Mänguväljakud

Mänguväljaku valimisel tuleb arvestada koduaia suurusega – et väljak sobituks sinna ja kõigil oleks jätkuvalt koduõues mugav. Samuti peab väljaku valimisel arvestama, milliseid tegevusi saab laps seal teha.

Mänguväljakul saab laps kiikuda ja liugu lasta, paljudel mudelitel on lisaks ronimissein, ronimisvõrk või ronimisredel, suurematel ka erinevad platvormid turnimiseks. Täiendusena saab mänguväljakule lisada erinevaid tarvikuid - rooliratas, piraadilipp, postkast, binokkel, teleskoop, telefon ja palju muud.

Soodsama hinnaklassiga mänguväljakud on ümarpalgist ronimisplatvormiga, millel on üldjuhul komplektis 3-meetrine liumägi. Veidi kallimas hinnaklassis on nelikantpuidust torniga mänguväljakud, mille külge on kinnitatud lisamoodul, näiteks kiigepuu või ronimismoodul kiikedega.

Manguvaljakud.eu valikus on populaarsed mänguväljaku mudelid Brenda, Henry, Cascade, Penthouse, Jesper.

Mänguväljak mudel Brenda
Mänguväljak mudel Brenda Foto: Manguvaljakud.eu

Mängumajad

Mängumajad erinevad üksteisest peamiselt suuruse ja kõrguse järgi. Mida suurema pindalaga mängumaja, seda enam on ruumi maja seest sisustada ning seal mängida. Mängumajad jagunevad ühe- ja kahekordseteks, viimase puhul on majas teisel korrusel lavats, kus laps saab puhata või asetada mänguasju. Populaarsed on ka jalgadel tornmängumajad, millel on komplektis ka kiigemoodul. Sellisel juhul on lapsel nii mängumaja mängimiseks ning lisaks kiikumise võimalus.

Manguvaljakud.eu valikus on populaarsed mängumaja mudelid Otto, Tom, Toby, Oliver, Felix.

Batuudid

Kõige põnevam atraktsioon lastele koduaias on batuut -lõbusad mängud ja kõrged hüpped pakuvad rõõmu igas vanuses lapsele. Batuudi valikul tuleb arvestada samuti koduaia suurusega, kuid suure läbimõõduga batuudid (Ø366 ja Ø427) on alati olnud kõige populaarsemad sest seal saab lisaks hüppamisele mängida pimesikku või soojal suveööl isegi magada.

Äärmiselt oluline on batuut kinnitada ankrutega korralikult maasse, et vältida tormikahjusid. Viimasel ajal on populaarsust kogunud ka maapinnale paigaldatavad batuudid, sest nii on batuudi tasapind maapinnal ja tänu sellele turvalisem.

Manguvaljakud.eu valikus on populaarsed batuudi mudelid EXIT Siluett, EXIT Elegant Premium ning EXIT PeakPro.

EXIT PeakPro batuut
EXIT PeakPro batuut Foto: Manguvaljakud.eu
Copy
Tagasi üles