Järveotsa tee ja Akadeemia tee ristmikul reguleerivad tänasest liiklust valgusfoorid

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Uued valgusfoorid.
Uued valgusfoorid. Foto: Haabersti linnaosavalitsus

Täna lülitati Haaberstis sisse Järveotsa tee ja Akadeemia tee vastvalminud foorisüsteem.

Rajatud foorisüsteem töötab täielikult nõudluspõhisena ja nii on vastavalt anduritelt laekunud infole tagatud seal minimaalsed ooteajad kõikidele liiklejagruppidele.

Abilinnapea Andrei Novikovi sõnul rajati Järveotsa tee ja Akadeemia tee fooriristmik eesmärgiga tagada seal liiklusohutus. «Linnaruum peab olema turvaline ja ohutu liiklemine tagatud nii kõigile kergliiklejatele kui ka sõidukitele. Arvestades antud piirkonna liikluskoormuse kasvu tagab fooriga reguleeritud ristmik seal sujuvama ja turvalisema liiklemise,» ütles abilinnapea. «Fooriga reguleeritud ristmiku abil võimaldatakse ohutumalt pöördeid sooritada nii mootorsõidukijuhtidel kui ka turvalisemat sõiduteeületust kergliiklejatele. Lisaks Järveotsa tee ja Akadeemia tee fooriristmikule rajati reguleeritud ülekäigurada ka piki endist raudteetammi kulgevale ning sõiduteega ristuvale kergliiklusteele,» rääkis Novikov.

Haabersti linnaosavanema Oleg Siljanovi sõnul töötab foorisüsteem Järveotsa tee ja Akadeemia tee ristmikul täielikult nõudluspõhisena. «Lisaks väljakutsenuppudele paigaldati kergliiklejate nõudluse tuvastamiseks ka termokaameratel põhinev andursüsteem, mis tagab kõrgeima võimaliku tuvastusvõimekuse. Kui andur tuvastab reguleeritud ülekäigurajale läheneva kergliikleja, edastatakse nõudluse info foorisüsteemile ning sel juhul informeeritakse liiklejat sellest väljakutsenuppudel süttinud tulega,» selgitas Siljanov ning lisas, et kuivõrd andurtehnoloogia ei pruugi töötada täiuslikult, siis on väljakutse nõudlus dubleeritud väljakutsenuppudega juhuks, kui andur kergliiklejat korrektselt tuvastada ei suutnud.

Kindlustusseltside liidu andmetel toimus Järveotsa tee ja Akadeemia tee ristmikul ning selle lähiümbruses 2019. aastal seitse, 2020. aastal üksteist ning 2021. aastal kümme liiklusõnnetust.

Kuigi valgusfoorid on valmis ja töötavad, siis ristmiku piirkonnas tööd veel jätkuvad. Ajutine asfalt kõnniteedel asendatakse permanentse asfaltiga, eemaldatakse ülejäänud täitepinnas ning taastatakse ja korrastatakse haljastus. Tööd lõpetatakse siis, kui ilmastik seda võimaldab ning asfalditehased tööd alustavad.

Fooriristmiku lahenduse projekteeris Tallinna Transpordiameti tellimusel OÜ Reaalprojekt ja ehitasid AS Signaal TM ning Kiirwarren.KL OÜ. Projekti maksumuseks on 110 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles