Weckman: miks valida majale teraskatus?

Weckman
Copy
Foto: Wecman

Eesti kliimas, kus talvel pauguvad krõbedad külmakraadid ja suvel lõõmab kuumav päike, võib õige katuse valimine olla päris keeruline. Teraskatuste tootmisele ja müügile spetsialiseerunud Weckman juhataja Peep Siimon räägib lähemalt, miks just teraskatus on meie heitlikus kliimas parim valik.

Katusekattematerjali ülesanne on kaitsta katuse alus- ja kandekonstruktsioone ning tagada vee- ja tuulepidavus. Meie kliimavöötmes mõjuvad katusele tuul, külm, lumi, jää, niiskus ja päike ning otseloomulikult ka keskkonnareostus. «Nii et tingimused on meil üsna keerulised ning ka nõuded katusekattematerjalile seega päris kõrged,» tõdeb Peep Siimon.

Weckman on keskendunud terasest ja teistest metallidest katusekattematerjalide tootmisele. Teras on vastupidav ning suudab meie ekstreemseid põhjamaiseid tingimusi väga hästi trotsida. Lisaks on teras pea 100% taaskasutatav tooraine ning seepärast ka suhteliselt madala keskkonnajalajäljega, loetleb Peep Siimon teraskatuse eeliseid.

Mõeldes katusetrendidele laiemalt kogu maailmas, nimetabki ta esimesena just keskkonnasäästlike põhimõtete järgimist ning seda nii katusekattematerjali tootmises, kasutuses kui ka kasutusest äravõtmisel. «Üldiselt on tänapäeval nii, et mida enam saab materjale taaskasutada, seda trendikam see on,» selgitab Peep Siimon ning lisab, et terasplekk kaetakse värvidega, milles on kasutatud biotehnoloogilisi tehnoloogiaid ja komponente, et loobuda tavapärastest fossiilsetest ainetest. Ka Weckmani peamine materjali tarnija SSAB on seadnud eesmärgiks saada esimeseks CO2 jäätmevabaks terasetootjaks.

Foto: Wecman

Peep Siimoni sõnul on katuse maksumusele ühtset hinnasilti keeruline külge panna, sest esiteks on juba kattematerjali hinnad väga erinevad. Teraskatuse ruutmeetri hind jääb vahemikku 15-30 eurot, ent kui valida majale vaskplekk-katus, siis võib maksumus ületada koguni 100 eurot. Teiseks lisanduvad kõik lisa- ja tugiplekid, kinnituskruvid ning muu katuse paigaldamiseks vajalik, mis moodustavad veel vähemalt poole katusekattematerjali hinnast. Samuti tasub erinevate lisade puhul silmas pidada seda, et mida keerulisem on katuse arhitektuur, seda enam lisavarustust kulub. Terasplekk-katuste puhul rõhutab Peep Siimon veel sedagi, et kuna nende lahendus tehakse rätsepatööna, siis täpne investeering selgub alles peale tegelike mõõtude ja koguste ülekäimist.

Katuse seisukorda, olgu see valmistatud terasest või mõnest muust materjalist, tuleb Peep Siimoni sõnul kontrollida vähemalt kaks korda aastas, kevadel ja sügisel. Kui katusel on lehti ja prahti, siis tuleb katust puhastada tihedamini. Üle tuleb vaadata katusekatte kinnitused, kaitseplekid, veerennide ja lehtrite puhtus ning liidete seisukord. Lisaks tuleb kontrollida, et katusekattes ei oleks auke, kust vesi võib tungida katuse alla, sest sellised kohad võivad talvel vee külmudes tekitada tõsiseid kahjustusi. Kasutatavad parandusmaterjalid peavad omadustelt sobima algmaterjalidega.

6 aspekti, mida võtta arvesse katuse valimisel

  • Katus peab omadustelt sobima Eesti kliimasse.
  • Silmas tuleb pidada hoone planeeritavat kasutusaega. Katusekattematerjalidel on tavaliselt eeldatav eluiga, mis võiks vastata hoone kasutuseale.
  • Katusekattematerjal peab sobituma hoone kandekonstruktsioonidega (kinnitused, kaal jne).
  • Arvestada tuleb katusekattematerjali hinda ja kogu investeeringu maksumust.
  • Katus peab sobima maja arhitektuurse lahendusega.
  • Arvesse tuleb võtta paigaldus-, kasutus- ja hooldusmugavust ning muid eripärasid.

Väiksest sepikojast Skandinaaviamaade suurimaks terasprofiilide tootjaks

Kui Johan Tuomanpoika Weckman 18. sajandil väikses sepikojas tööd alustas, siis ei osanud ta arvata, et see kasvab Skandinaaviamaade üheks suurimaks erafirmaks terasprofiilide tootmise alal. Praeguseks on Soomes Lahti lähedal terasprofiile toodetud juba 60 aastat ning ettevõtte tooteid turustatakse nii Euroopas kui ka Aasias.

Eesti ja Baltikumi esimene terasprofiilide tootja AS Esco Weckman Eesti alustas tegevust aastal 1989. Tootmishoone ja kontor asuvad Tallinna lähedal Viimsis ning professionaalne meeskond tagab kiire klienditeeninduse ja kvaliteetsed terasprofiilid mõistliku hinnaga. Lähtuvalt keskkonnasäästliku tootmise põhimõtetest ja kvaliteedijuhtimisest on Weckman loonud tootesarjad, mis pakuvad lahendusi ka kõige nõudlikumatele ehituskonstruktsioonidele. Ettevõttel on ISO9001 sertifikaat ning samuti on firma tooted märgistatud CE-märgistusega.

www.weckman.ee

«Tänapäeval on nii, et mida enam saab materjali taaskasutada, seda trendikam see on.»

Foto: Wecman
Copy
Tagasi üles