Liimets: õiguste jalge alla trampimine Venemaa poolt on oht kõigile (1)

BNS
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Konstantin Sednev

Reedel korraldas välisministeerium koos Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse Eesti välispoliitika instituudiga kõrgetasemelise rahvusvahelise konverentsi teemal «Väikeriigid ÜRO Julgeolekunõukogus: töö rahu nimel sõjakatku vastu».

Konverentsil keskenduti ennekõike sellele, milline on Venemaa Ukraina-vastase sõjalise agressiooni mõju ÜRO rollile rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagamisel ning millised on väikeriigi võimalused ÜRO Julgeolekunõukogus sellistes oludes.

«See, mida oleme viimase viie nädala jooksul näinud, on väga kurb ja kahetsusväärne. Oleme näinud, kuidas Venemaa on ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena järjepidevalt pannud veto resolutsioonidele, mille eesmärk on päästa inimeste elusid ja aidata taastada rahu Ukrainas. Venemaa on ignoreerinud kõiki rahvusvahelisi pingutusi rahu taastamiseks Ukrainas ja see on midagi, millega me kuidagi leppida ei saa,» ütles Liimets.

Ta lisas, et konverentsi eesmärk on juhtida tähelepanu ohule, mida kujutab Venemaa rahvusvahelist õigust ja ÜRO hartat jalge alla trampides kõigile inimestele ja riikidele sõltumata nende asukohast maakaardil.

Konverentsi veerel kohtus välisminister Liimets ühiselt Läti, Leedu ja Prantsusmaa välisministriga ning kahepoolselt Valgevene demokraatliku liikumise juhi Svjatlana Tsihhanovskajaga.

«Tänasel kohtumisel Valgevene demokraatliku liikumise juhi Svjatlana Tsihhanovskajaga avaldasin tunnustust Valgevene rahvale, et nad ei ole läinud kaasa Venemaa agressiooniga Ukraina ja Lääne vastu, jäänud uskuma Venemaa propagandat – alistunud Venemaa infosõjas – ega toetanud Valgevene režiimi Venemaa-meelset ja Ukraina-vaenulikku poliitikat,» ütles Liimets.

«Kutsusin Svjatlana Tsihhanovskaja Eestisse, et ta saaks anda vahetult oma vaate sõja mõjude kohta Tallinnas peetud rahvusvahelisel arutelul. Muutunud julgeolekuolukorras, meie naaberriikide sõja ajal, oleme hoidnud siiski avatuna Valgevene inimeste tee Eestisse, kui tegemist on meie kodanike pereliikmetega, kui tuleb tulla matustele või ravile, samuti muudel humanitaarsetel põhjustel. Kinnitan Eesti toetust Valgevene inimestele. Muutumatuna püsib ka Eesti toetus Valgevene rahva demokraatlikele püüdlustele,» ütles ta.

Konverentsi peakõnelejateks olid president Alar Karis, välisminister Eva-Maria Liimets, ÜRO peasekretär Antonio Guterres. Konverentsil kõnelesid ka Iiri, Läti ja Prantsusmaa välisminister. Ühtlasi osalesid Valgevene demokraatliku liikumise juht Svjatlana Tsihhanovskaja, Ukraina presidendi kantselei juhataja asetäitja Ihor Zhovkva, mõttekoja International Crisis Groupi direktor Richard Gowan ja mitmed teised.

Samuti tulid konverentsil arutlusele uued julgeolekuväljakutsed, nagu küberjulgeolek ja kliima ning konfliktide mõju naistele ja tüdrukutele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles