Priit Talv: Facebook lubas valeinfo-vastast kontrolli tõhustada, kuid sellest jääb väheks (1)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Inimene Vene saatkonna ees meeleavaldusest ülekannet tegemas.
Inimene Vene saatkonna ees meeleavaldusest ülekannet tegemas. Foto: Eero Vabamägi

Vene Föderatsiooni suursaatkond Eestis levitas esmaspäeval oma ühismeedia lehel propagandat, väites, et Butšas toimunu ei ole Vene vägede kätetöö. Riigikantselei strateegilise kommunikatsiooni osakonna nõunik Priit Talv sõnas, et sotsiaalmeedia platvorme tuleks paremini reguleerida.

Talv nentis, et Vene Föderatsioon toodab ja levitab pidevalt ning regulaarselt desinformatsiooni erinevatel teemadel ja seda paljudel meediaplatvormidel. «Selle peatamine ja lõpetamine on eelkõige Vene Föderatsiooni enda võimuses.»

Nõuniku sõnul saatis Eesti peaminister Kaja Kallas koos Läti, Leedu ja Poola kolleegidega veebruari lõpus suurimatele sotsiaalmeediaplatvormidele ühiskirja, milles paluti eemaldada sotsiaalmeediast vaenulikku sisu levitavaid kremlimeelseid meediaväljaandeid ja nende võtmeisikute kontod. Samuti rõhutati faktikontrolli ning faktidel põhineva info olulisust.

«Facebook lubas oma desinfo-vastast kontrolli tõhustada, kuid nagu antud juhtumi puhul näha on, siis jääb sellest väheseks. Vajalikud on edasised liikmesriikide ühised sammud sotsiaalmeedia platvormide paremaks reguleerimiseks,» kinnitas Talv.

Priit Talv.
Priit Talv. Foto: Erakogu

Eesti desinformatsiooni-vastases võitluses on nõuniku sõnul oluline ühiskonnaülene lähenemine, ehk võitluses informatsioonilise mõjutustegevusega peavad osalema nii riik, meedia kui ka mittetulundusühingud.

«Väärinfo tuvastamisel on oluline, et lisaks riigile kasutaksid ka ülejäänud ühiskonnaliikmed väärinfo tuvastamisel kõigile saadaolevaid vahendeid - näiteks raporteerimine - selle eemaldamiseks platvormidelt.»

Lisaks tõi Talv välja, et oluline on tuvastada arvamus- ja sõnavabaduse alla enam mitte mahtuvad üleskutsed, mis ohustavad otseselt kellegi tervist või ühiskonna julgeolekut. Sotsiaalmeedia platvormidel on ka endil selleks puhuks reeglid, mille vastu eksivale sisule tähelepanu juhtides see kanali poolt eemaldatakse. Kriminaalse sisuga postituste ja rünnakutega sotsiaalmeedias tegeleb aga politsei.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles