Üheksa erialaliidu avalik pöördumine: Linnamäe pais peab säilima!

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Linnamäe hüdroelektrijaam
Linnamäe hüdroelektrijaam Foto: puhkaeestis.ee

Üheksa erialaliitu koostasid vabariigi valitsusele, keskkonnaministeeriumile ja kultuuriministeeriumile avaliku ühispöördumise Linnamäe hüdroelektrijaama ajaloolise paisu kaitseks, mille lammutamist keskkonnaamet kavandab.

«Oleme veendunud, et Linnamäe hüdroelektrijaama, selle paisu ja paisjärve kultuurmaastik on tervikväärtus, mille lõhkumine põhjustaks korvamatut kahju. Paisu saatust ei saa otsustada ainuüksi keskkonnaamet, seda saavad teha vaid pädevad institutsioonid ühiselt,» rõhutatakse pöördumises. 

Pöördumine esitati vastulausena keskkonnaameti tagantjärele läbi viidud Natura alade hindamisele, millele veebruaris järgnes avalik arutelu.

Keskkonnaameti dokumentides välistatakse kindlakäeliselt Linnamäe hüdroelektrijaama töö jätkumine ning rõhutatakse kavatsust pais kas osaliselt või täielikult lammutada. Arhitektuuri-, ehituse-, pärandikaitse ja veemajandusega seotud liidud sellega ei nõustu.

«Palume keskkonnaametil ja valitsusel arvestada meie riigi eesmärgiga – hoida meie kultuuri – ning täita riigile võetud siseriiklikke ja rahvusvahelisi kohustusi kaitsta kultuuripärandit,» seisab pöördumises. «Kahtlemata kuulub nende kohustuste hulka Linnamäe kompleksi säilitamine, nii vee-ehitise, mälestise ja muinsuskaitseobjekti kui tervikliku ajaloolise kultuurmaastikuna.»

Erialaliitude hinnangul on Linnamäe kompleksi puhul täidetud kõik tingimused Natura erandi kehtestamiseks, mida saab teha vabariigi valitsuse otsusega.

«Leiame, et Linnamäe kompleksi puhul on tegemist just sellise ülekaaluka avaliku huviga, missugusel juhul Natura erand rakendub. Selle kehtestamiseks oleks pidanud piisama ka riiklikult avalikke huve esindava muinsuskaitseameti hinnangust, mis on selgelt paisu lammutamise vastu,» märgivad pöördujad.

Sellegipoolest rõhutavad Linnamäega seotud suurt avalikku huvi omalt poolt kõik allakirjutanud kultuuripärandi, arhitektuuri ja vesiehitistega tegelevad ekspertorganisatsioonid ja vabaühendused. Paisu kaitseks on sõna võtnud ka kohalikud pärandikogukonnad ning Jõelähtme vallavõimu esindajad.

Avaliku pöördumise valitsusele, kultuuriministeeriumile ja keskkonnaministeeriumile saatsid kultuuripärandi ja arhitektuuriga tegelevad ekspertorganisatsioonid ja vabaühendused: ICOMOS Eesti komitee, Eesti Arhitektide Liit, Eesti Ehitusinseneride Liit, Eesti Veeinseneride Liit, Eesti Veskivaramu, Eesti Muinsuskaitse Selts, Eesti Betooniühing, Eesti Arhitektuurimuuseum ja Eesti Veeühing.

Keskkonnaameti vastulauset ülaltoodud avaldusele saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles