Tallinna opositsioon nõuab umbkeelse koolidirektori kohta selgitust (5)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Linnapea Taavi Aas annab eesti keelt mitte oskavale koolijuhile üle Tallinna teenetemärgi.
Linnapea Taavi Aas annab eesti keelt mitte oskavale koolijuhile üle Tallinna teenetemärgi. Foto: Tallinn.ee

Tallinna volikogu tänasel istungil esitasid nii Reformierakonna kui Isamaa fraktsiooni esindajad arupärimise Linnamäe Vene Lütseumi direktori kohusetäitja Sergei Garanža riigikeele õpingute ja muude tegemiste kohta.

Reformierakond esitas samasisulise arupärimise ka jaanuaris, aga siis vastas linnavalitsus, et Garanža keeleoskust kontrollitakse märtsis. «Anname täna üle nii-öelda jätkuarupärimise. Me nüüd küsimegi, et kas härra Garanža on eesti keele selgeks saanud või läheb sellega veel aega. Teine ja võibolla laiem küsimus on see, et mida Tallinna linn praeguses olukorras teeb, et tuua Tallinna koolide õpilased, sealhulgas vene koolide õpilased ühte inforuumi. Eraldi on tähelepanu saanud ka juhtum 53. keskkoolis, kus kooli juhtkond on palunud õpilastel ja õpetajatel avalikult Ukrainat mitte toetada. Tahame teada, mida linn sellises olukorras teeb ja kas kooli direktoriga on ka vesteldud?» ütles Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Sander Andla arupärimist üle andes.

«Linnamäe Vene Lütseum on pälvinud tähelepanu ka sellega, et kooli seintel on rippunud toonase Eestis töötava Venemaa suursaadiku Aleksandr Petrovi, Vene õigeusu Narva piiskopi Lazari jt fotod. Mis te arvate, mitu kuud peale sõjalise konflikti lõppu Ukrainas pannakse vene saadiku foto kooli seintele tagasi?» küsisid reformierakondlased linnapea Mihhail Kõlvartilt.

Samateemalise arupärimise esitas linnapeale ka Isamaa fraktsioon. «Meie arupärimine kattub vähemalt osaliselt Reformierakonna omaga. Ka meie tunneme huvi selle vastu, mis toimus kolmes Tallinna venekeelses koolis. Ja miks on mõnes koolis seinal Venemaa suursaadiku pilt, küsimus on üldises meelsuses. Kuigi eile korra- ja tarbijakaitsekomisjonis lükati see info ümber ja öeldi, et seal meelsusprobleemi pole olnud, siis tuleb ikkagi kindlaks teha, mis seal täpselt toimus ja mis siis seinalt maha võeti?» rääkis Isamaa fraktsiooni liige Riina Solman.

«Miks annavad Tallinna koolide juhtkonnad kooli õpilastele ja õpilastele korraldusi, mitte avaldada toetust Ukraina riigile ja rahvale? Kuidas ja milliste sammudega tagab linn, et Tallinna koolide õpetajaid ja õpilasi ei survestataks loobuma toetusavaldustest Ukrainale?» küsivad isamaalased linnapeale esitatud arupärimises.

Sergei Garanža töötab alates 2005. aastast Linnamäe Vene Lütseumi direktori kohusetäitjana. Linnavalitsus ei saa teda direktori ametisse määrata, sest selleks peaks Garanža sooritama riigikeele eksami. Tänavu veebruaris kirjutas Postimees sellest, kuidas keeleamet direktori kohusetäitjat olematu keeleoskuse eest trahvib, linnavalitsus aga samal ajal erinevate saavutuste eest premeerib.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles