Zelenskõi taunis Macroni seisukohta genotsiidi osas (3)

Copy
Emmanuel Macron ja Volodõmõr Zelenskõi.
Emmanuel Macron ja Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Sergei Supinsky/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi taunis kolmapäeval Prantsusmaa liidri Emmanuel Macroni keeldumist nimetada Ukrainas toimunud tapmisi genotsiidiks.

Zelenskõi mõistis hukka ka Macroni viiteid venelastele kui vennalikule rahvale.

«Sellised asjad on meile väga valusad. Seega annan kindlasti endast parima, et seda teemat temaga arutada,» ütles Zelenskõi pressikonverentsil Poola ja Balti riikide visiidil viibivate liidritega.

«Ukraina välisministeerium on pettunud Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni soovimatuses tunnistada Venemaa ukrainlaste kallal toime pandavat genotsiidi,» teatas juba enne seda ministeeriumi pressiesindaja Oleh Nikolenko.

«Prantsuse presidendi vastumeelsus tunnistada pärast kõiki Venemaa juhtkonna avameelseid avaldusi ja Vene sõjaväe kuritegusid ukrainlaste kallal toime pandavat genotsiidi valmistab pettumuse. Ukraina ja Venemaa on objektiivsetel põhjustel ajalooliselt lähedased, kuid müüt kahest vennalikust Venemaa ja Ukraina rahvast varises kokku pärast Krimmi okupeerimist ja agressiooni Donbassis 2014. aastal. Siis tulid vene «vennad» väidetavalt venekeelset elanikkonda kaitsma. Aga kaheksa aastaga tapsid nad 14 000 ukrainlast,» ütles Nikolenko.

Ta rõhutas, et see müüt hävis lõplikult, kui Ukraina linnade suunas lendasid veebruaris esimesed Vene raketid.

««Vennasrahvas» ei tapa lapsi, ei tulista tsiviilelanikke, ei vägista naisi, ei sandista vanureid ega hävita teiste «vennalike» inimeste maju. Isegi kõige kibedamad vaenlased ei kasuta kaitsetute inimeste vastu julmusi. Seni pole ei kõlbelist ega tegelikku alust rääkida vene ja ukraina rahva «vennalikest» sidemetest,» ütles Nikolenko.

Kanada peaminister Justin Trudeau ütles kolmapäeval, et on õige kirjeldada Venemaa rünnakuid Ukrainas genotsiidina, mis teeb temast teise maailma liidri, kes seda mõistet kasutab.

«Ma arvan, et on täiesti õige, et üha rohkem inimesi räägib ja kasutab sõna genotsiid seoses sellega, mida Venemaa Ukrainas teeb ja mida Vladimir Putin on teinud,» sõnas Trudeau Quebecis ajakirjanikele.

USA presidendist Joe Bidenist sai teisipäeval esimene maailmaliider, kes süüdistas Putinit genotsiidis.

Bideni süüdistus tuli ajal, mil Lääs on juba Venemaad süüdistanud tsiviilelanike kallal toime pandud laiaulatuslikes metsikustes ning Venemaa kavandab usutavasti uut pealetungi Ukraina idaosas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles