Riik hüvitab omavalitsustele sõjapõgenike abistamise kulud

BNS
Copy
Raha. 


Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks

Sel nädalal jõustub riigihalduse ministri määrus, mille põhjal hüvitatakse kohalikele omavalitsustele Ukraina sõjapõgenikele 24. veebruarist 31. augustini osutatud vältimatu abi kulutused.

Rahandusministeeriumi teatel makstakse hüvitis välja kehtestatud piirmäärade ulatuses kaks korda perioodi jooksul.

Riigihalduse minister Jaak Aab (KE) tõdes, et sõjapõgenike abistamine on ühest küljest riigi ülesanne, teisalt aga ka inimlik kohustus ja tahe. Tema sõnul on Eesti linnad ja vallad põgenikke aidanud sõja puhkemisest alates ning vältimatu abi andmine jätkub kindlasti veel kuid, mistõttu hüvitatakse tekkinud kulusid kogu suve vältel.

«Eeldame, et enamikel põgenikest on hiljemalt sügiseks olemas ajutise kaitse staatus ja tekkinud õigus sotsiaaltoetustele Eesti inimestega võrdsetel alustel ning leitud püsivam elukoht,» ütles Aab.

Omavalitsustele hüvitatakse põgenike majutuse, toitlustamise, esmatarbeesemete, hädapärasteks toiminguteks vajaliku transpordi ja esmase nõustamise kulud. Hüvitist makstakse vastavalt omavalitsuste esitatud kuluandmetele, mis kogutakse kokku kaks korda, 15. maiks ja 30. septembriks. Hüvitamine käib määruses kehtestatud piirmäära ulatuses.

Vältimatu abi andmine algab põgeniku Eestisse saabumisel ja lõpeb, kui elamisloa andmise otsuse või rahvusvahelise kaitse menetluse lõpliku otsuse kättetoimetamisest on möödunud 30 päeva. Enamasti on isikul selleks ajaks ravikindlustus ja püsiva elupinna olemasolul on ta hakanud saama toimetulekutoetust. Pärast toimetulekutoetuse määramist on inimesele loodud eeldused iseseisvaks toimetulemiseks ning omavalitsuse poolt vältimatu abi osutamine ei ole enam vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles