Üle poole eestimaalastest on Ukraina põgenikke aidanud

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Põgenikud
Põgenikud Foto: Kristo Kaljuvee

Lisaks valitsuse ametlikule abile on Ukraina sõjapõgenikke aidanud 59 protsenti Eesti elanikest.

Kantar Emori uuringu tulemused näitavad, et kõige enam on Eesti elanikud Ukraina sõjapõgenikke toetanud rahalise panusega (41,6 protsenti aidanud inimestest) ning annetanud ka erinevaid asju ja esemeid (25,3 protsenti aidanud inimestest). Väiksemal määral on pakutud ka elamispinda või panustatud vabatahtliku tööga. Võrdluses teiste Ida-Euroopa riikidega on Eesti elanikud leedulaste järel põgenike suhtes kõige enam abivalmid.

71 protsenti eestimaalastest tunneb, et Ukraina sõda on nende heaolu mõjutanud, sarnaselt tunnevad end slovakid ja rumeenlased, teised riigid on vähem puudutatud. Samas on meie inimesed võrreldes teiste riikidega rahulikumad – 71,7 protsenti ei karda oma finantstuleviku pärast ning 80 protsenti Eesti inimestest ei ole oma puhkuseplaane muutnud.

Kantar Emori uuringueksperdi Anna Karolini sõnul peegeldavad uuringutulemused eestimaalaste muret Ukraina sõja pärast: «Ukraina sõda on paljusid eestimaalasi tugevalt mõjutanud, samas paistab Eesti silma nii põgenike kui ka Ukraina valitsuse abistamisega. Positiivne on, et oleme põgenikke toetanud rahaliselt läbi heategevusorganisatsioonide, kuna selline abi on kõige paindlikum ja efektiivsem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles