5 sagedasemat õnnetust ja haigust, mida elukindlustus on hüvitanud

Mandatum Life
Copy
Foto: Mandatum Life

COVID-19 pandeemia oli äratuskell, mis pani paljusid peresid mõtlema oma tervisele ja toimetulekule ootamatutes olukordades. Kellelegi ei meeldi mõttes kõige halvemaid stsenaariume läbi mängida, kuid terviserike või õnnetus võib juhtuda igas vanuses inimestega.

„Varasemast enam on hakatud uurima elu- ja tervisekindlustuse võimaluste kohta. Paljud esmakordsed elukindlustajad vajavad nõustamist, millist paketti valida. Samuti tuntakse suurt huvi konkreetsete summade vastu ehk millised on kahjujuhtumite hüvitised, kui tõesti kellegagi pereliikmetest midagi peaks juhtuma,“ kommenteerib Mandatum Life Insurance Company Limited Eesti filiaali vanemriskihindaja Eva Tammai.

Mis on elukindlustus ja mida see katab?

Elukindlustusega on lihtne. See on kindlustus, mis teeb ainult ühte asja: maksab sinu valitud inimestele, kas sinu abikaasale või elukaaslasele, lastele või teistele soodustatud isikutele, kindla summa raha, kui sa ära peaksid surema.

Kuid elukindlustuse maailmas on viimastel aastatel toimunud palju olulisi uuendusi ja tootetäiendusi.

Kui robustselt väljenduda, siis varem pidi elukindlustuse hüvitise saamiseks ära surema, aga täna on rahaliste kaitsete ampluaa laiem ning hüvitisi makstakse ka siis, kui haigusseisundi diagnoos või kahjujuhtum inimese elu otseselt ei ohusta.

Täna pakutavad lisakaitsed pakuvad elukindlustuse juurde täiendavaid eeliseid. Näiteks võivad need hõlmata kriitiliste haiguste kindlustust, õnnetusjuhtumi kindlustust ja kindlustuskaitseid lastele.

Mis on kriitiliste haiguste kindlustus ja mida see katab?

Mitte iga tõsine haigus ei lõppe surmaga ega pruugi tähendada tööelust loobumist. Et inimene säilitaks oma elukvaliteedi ja saaks keskenduda ravile ja paranemisele, on vaja vähemalt ühe aasta sissetulekut. Kriitiliste haiguste kindlustus just seda võimaldabki.

Kui kriitiliste haiguste kindlustustooted turule toodi, siis algselt laienesid kaitsed vaid mõnele haigusele nagu infarkt, insult ja vähk. Täna katab Mandatum Life’ i vastav kindlustus 18 haigust, mille seas on ka näiteks aordi operatsioon, nägemise või kuulmise või kõnevõime kaotus, elutähtsa elundi siirdamine, healoomuline ajukasvaja, pärgarterite šunteerimine, hulgiskleroos jt.

Mis on õnnetusjuhtumi kindlustus ja mida see katab?

Õnnetusjuhtumite hulka kuuluvad kõik juhuslikud, ettenägematud või kontrollimatud sündmused, mis võivad põhjustada kehavigastusi. Siia alla lähevad näiteks jäsemete murrud, lihasvigastused, rebendid, venitused, armid, silmavigastused jm.

Ka õnnetusjuhtumi kindlustuse puhul on valikus erinevad variandid. Kui sul on kindlustuskaitse õnnetusjuhtumi tagajärjel tekkinud invaliidsuse või trauma korral, siis aitab see sulle tagada rahalise turvatunde taastumise ajaks. Kindlustuskaitse õnnetusjuhtumist tingitud surma korral aitab kindlustada oma lähedaste rahalist turvatunnet.

Õnnetusjuhtumikindlustuse puhul on väljamakse saajaks kindlustatu ise või tema lähedased. Kui tegemist ei ole surmaga lõppenud õnnetusega, siis makstakse välja protsent täielikust kindlustussummast. Näiteks kui inimene on valinud 10 000 eurot õnnetusjuhtumi kaitseks ja murrab jalaluu, siis kahjukäsitleja määrab vastavalt standardile, millise protsendi ulatuses väljamakse tehakse.

Statistika: kolmandik hüvitatud õnnetustest juhtub lastega

Mandatum Life’i vanemriskihindaja Eva Tammai sõnul on „Lastega traumade osakaal on umbes kolmandik. Meie viimase 15 kuu statistikas olid saabunud nõuetest 30% seotud lastega. Kõige noorem kahjusaaja oli 1- aastane tüdruk, kellel oli pöidlamurd. Üldiselt juhtub aga enam õnnetusi poistega. Vähemalt meie statistikasse on jõudnud poistega seotud õnnetusi pea kolm korda enam kui tüdrukutega,“ lisab ta.

Elukindlustuse poliisi juurde on võimalik laste jaoks lisada lahendus trauma, invaliidsuse ja kriitiliste haiguste lisakindlustuste valikust. Mandatum Life’i laste kindlustuskaitse on fikseeritud hinnaga kaitse kogu perioodiks, mis võib olla vastavalt 2. elukuust kuni 26. aastani.

Statistika: traumade arv on suvekuudel suurem

Eva Tammai toob välja, et „kui Mandatum Life’is on keskmine kahjujuhtude arv 10 -15 juhtumit kalendrikuus, siis maist septembrini teatati keskmiselt 20 -25 juhtu ühes kuus.“

Statistika: 5 sagedasemat kahjujuhtumit

I

Murrud

Kõige sagedamini maksame hüvitist erinevate murdude puhul, mis on saadud kas kukkudes, kokkupõrkel või raske eseme langemisel jalale. Juhtumite seas on ka lihtsalt metsajooksu tehes ja väändumise tagajärjel tekkinud murde. Sõrmeluumurdude põhjuseks on enamasti kas pallilöök vastu sõrmi või sõrme jäämine esemete vahele. Samuti on juhtumite seas hambamurde, mis on tekkinud kas tahke eseme sattumisel koos toiduga suhu või pallilöögist alalõua piirkonda.

Näiteks suusatades saadud randmeluumurru puhul teeme kindlustussummast 4% väljamakse. 10 000 euro peale kindlustatud isiku puhul teeb see 400 eurot. Sääreluumurru puhul on välja makstav protsent aga 10% ning antud näites oleks väljamakse vastavalt tuhat eurot.

Mandatum Life maksab murru korral nii murru eest kui ka kuni kahe operatsiooni eest. Näiteks lahtise sääreluumurru puhul on koos kahe operatsiooniga hüvitis 25% kindlustussummast.

II

Armid

Lisaks murdudele on viimase aasta jooksul olnud sagedased armidega seotud nõuded. Armidega seotud kahjujuhtumite puhul on reeglina tegemist alla 10- aastaste lastega juhtunud õnnetustega. Juhtumite seas on nii lõikehaavu kui põrutushaavu peapiirkonnas. Sagedased juhtumid on ka põletusarmid või kuuma veega kokkupuutest tekkinud pigmendilaigud. Armide puhul on väljamakse alates ühest protsendist kindlustussummast.

III

Rebendid ja venitused

Kolmas kategooria, mille nõuetega me tegeleme, on rebendid ja venitused. Enamasti on need vigastused tekkinud kas liigse koormuse, ootamatu löögi või äkilise liigutuse tagajärjel kas trennis, palli mängides või koeraga jalutades. Sagedasemad diagnoosid on põlvesidemerebendid, kannaliigese vigastused ja meniskirebend. Nende vigastuste puhul jäävad väljamaksed kolme ja viie protsendi vahele kindlustussummast.

IV

Silmavigastused

Mandatum Life’i viimase 15 kuu statistikas oli kõige noorem silmavigastuse saaja 5- aastane laps, kellel toimus kokkupõrge teiste lastega lasteaias mängides. Silmamuna põrutuste ja sarvkesta vigastuste puhul algavad väljamaksed kahest protsendist.

V

Haigused

Sagedasemate kahjujuhtumite viiendal positsioonilt leiame juba erinevad haigused. Viimase 15 kuu jooksul olid levinuimad nõuded seotud südame pärgarterite operatsiooniga, infarktiga ning rinna-, kopsu-, emakakaela- või eesnäärmevähi diagnoosiga. Kõigi nende haiguste puhul on väljamakse summa 100% kindlustussummast ja maksimaalselt, mida klient saab summaks valida, on 100 000 eurot.

Kas sina oled rahaliselt kindlustatud igaks eluolukorraks?

Kevad on elu- ja tervisekindlustusmaailmas populaarseim aeg.

Elukindlustuse lisakaitsete olemasolu lubab suurema kindlustundega suvele vastu minna.

Mandatum Life

Mandatum Life Grupp on üks Soome tunnustatumaid ja parima maksevõimega finantsteenuste pakkujaid, kes kuulub edukasse Sampo Gruppi. Pakume klientidele mitmeid teenuseid: varahaldus, investeeringud, kogumislahendused, isikliku riskikindlustuse lahendused ning motivatsiooni- ja tasustamislahendused.

Mandatum Life Insurance Company Limited tegutseb Eestis, Lätis ja Leedus läbi filiaalide.

Copy
Tagasi üles