Reinsalu: linnapea oleks pidanud ütlema, et 9. maid ei tähistataks (1)

Postimees
Copy
Riigikogu liige Urmas Reinsalu.
Riigikogu liige Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Urmas Reisalu (Isamaa) kirjutab sotsiaalmeedias, et Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart tegi 9. mai asjus täiesti väära avalduse. 

Urmas Reinsalu postituses seisab, et Tallinna linnapea tegi eile näiliselt rahuliku, kuid sisuliselt täiesti väära avalduse 9. mai asjus.

2020 aasta 8. mail korraldas Eesti ÜRO julgeolekunõukogus ülemaailmse arutelu. Seal tõdes ajaloolane Timothy Snyder, et teise maailmasõja lõpp tähendas mitmetele Euroopa rahvastele hoopis nõukogude okupatsiooni alla jäämist, nii nagu MRP pakt territooriume jagas.

9. mai tähendab Eestile nõukogude teise okupatsiooni algust, mitte kangelaste mälestamist, kes vabastasid, nagu kirjutab Tallinna, Eesti pealinna linnapea oma avalduses.

Linnapea kirjutab, et suures isamaasõjas osalenud on meile pannud kohustuse.

Need punalippudega Vene sõdurid, kes 1944 sinimustvalge Pikast Hermannist alla kiskusid ja okupantide sõjavägi Eestis ei ole meile küll mingit kohustust pannud.

Meie kohustus on mälestada viiendiku eesti rahva kaotust kommunistliku ja natsliku okupatsiooni ajal.

9. mai tähendus eesti rahvale on selge: see on Eesti taasokupeerimise pidulik meenutamine, mida aastaid on tehtud sõjakuritegusid sooritanud armee sümboolikat kasutades.

Linnapea oleks pidanud kutsuma üles 9. maid mitte kuidagi tähistama, sest sel päeval on eesti rahvale hoopis teine tähendus ja praegu mõjub üheselt Venemaa Ukrainavastase sõja toetusena.

Ütlen siis nüüd linnapea asemel: ärge tähistage 9. maid. Ärge kandke nõukogude armee sümboolikat, sest seda kasutati kuritegude toimepanemisel ja agressioonides. See sümboolika on Eestis seadusega keelatud.

Kui me ei taha või ei julge tõtt rääkida niisugusel ajal, siis oleme iseenese kaotanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles