Liitlaste lennukid harjutavad Eesti õhuruumis

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Belgia hävitaja F-16.
Belgia hävitaja F-16. Foto: Ain Liiva

2. kuni 8. maini teevad Eesti õhuruumis lende, sealhulgas madallende, Ämari lennubaasis teenivad Belgia õhuväe piloodid hävituslennukitel F-16. Madallennud toimuvad üle Eesti madallennualadel ning mitte madalamal kui 152 meetrit.

Madallennud toimuvad Edela-, Lõuna-, Ida- ja Kesk-Eestis tööpäevadel kella 10 kuni 18ni. Nädalavahetusel toimuvad lennud kella 12 kuni 15ni. On võimalik, et lennukid mööduvad asulatest või üksikutest taludest, kuid võimalusel püütakse asustatud alasid siiski vältida.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude läbiviimiseks kindla osa oma õhuruumist, Balti riikide valitsused on eraldanud ka oma õhuruumis piirkonnad madallendudeks.

Madallennuharjutused on kooskõlas Eesti seadustega ning neid tehakse kokkuleppel transpordiameti ja lennuliiklusteenindusega.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi. Õhuturvet tagavad lennukid baseeruvad Eestis Ämari lennubaasis ja Leedus Šiauliai lennubaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles