ÜRO kutsus Venemaad üles lõpetama Ukraina sadamate blokeerimine

BNS
Copy
Kaubalaev Odessa sadamas.
Kaubalaev Odessa sadamas. Foto: VALENTYN OGIRENKO/Scanpix

ÜRO kutsus reedel Venemaad üles lõpetama Ukraina sadamate blokeerimine, et Ukraina tooteid saaks vabalt üle maailma toimetada, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

Vastavasisulise avalduse tegi ÜRO Maailma Toiduprogrammi (WFP) tegevdirektor David Beasley suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Ukraina aidad on vilja täis. Samal ajal on 44 miljonit inimest üle maailma näljas. Meil on vähe aega ja tegevusetuse hind on suurem, kui keegi arvata oskab,» rääkis Beasley.

Beasley märkis, et kui Odessa piirkonna sadamad kohe ei avane, siis juhtub kaks asja.

«Esiteks saab meil olema kogu Ukrainas põllumajanduse kokkuvarisemine. Teiseks ähvardab maailma nälg. Sadamad tuleb uuesti avada ja see peab juhtuma kohe,» toonitas tegevjuht.

Peaaegu neli ja pool miljonit tonni teravilja on Ukraina sadamates Venemaa täiemahulise sõjalise sissetungi ja mereteede sulgemise tõttu blokeeritud, vahendasid eelmisel nädalal ÜRO andmeid meediakanalid Radio Liberty ja ukrainlaste uudisteportaal Unian.

«Nälg ei tohiks olla relv,» toonitas ÜRO Maailma Toiduprogrammi (WFP) esindaja Martin Frick.

Frick kutsus üles taastama Ukraina toidutarneid teistele riikidele, et leevendada ülemaailmset toidukriisi, kuna paljud riigid sõltuvad näiteks Ukraina nisuvarudest.

Nii registreeris ÜRO märtsis toiduainete rekordilise hinnatõusu enam kui 12 protsendi võrra alates 1990. aastast.

Baltimaad kutsusid neljapäeval ÜRO Julgeolekunõukogu istungil nii nõukogu, riikide kogukonda kui ka ÜRO vastutavaid agentuure tagama Ukraina vilja ohutut transporti Venemaa vallutatud ja blokeeritud meresadamatest.

Leedu alaline esindaja ÜRO juures Rytis Paulauskas ütles Eesti, Läti ja Leedu ühisavaldust kommenteerides, et pärast seda, kui Venemaa tõkestas Ukraina meresadamad, ei saa see eksportida 20 miljonit tonni mullu koristatud vilja.

«Julgeolekunõukogu, ÜRO riikide kogukond ja ÜRO vastutavad agentuurid peaksid jätkama Venemaa survestamist Ukraina sadamate blokaadist vabastamiseks ja tagama viljavedajate turvalise sõidu läbi Ukraina Musta mere territoriaalvete,» ütles Paulauskas avalduses.

Paulauskas rõhutas ka, et Ukraina on maailmas suuruselt viies nisu eksportija ning kui Venemaa jätkab Ukraina alade pommitamist, ei suuda selle riigi põllumehed saaki pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles