Johanna-Maria Lehtme: uhke on olla eurooplane

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Slava Ukraini on Ukrainasse saatnud juba 57 kiirabiautot.
Slava Ukraini on Ukrainasse saatnud juba 57 kiirabiautot. Foto: Eero Vabamägi

Aasta eurooplase tiitli sai eilsel Euroopa päeval MTÜ Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme, kes tõusis avalikkuse tähelepanu alla paar nädalat pärast Venemaa agressiooni algust Ukrainasse.

Kuna Lehtme üks kodu on Eestis ja teine Ukrainas, asus ta kohe esimesel võimalusel ukrainlasi abistama. «Mu sõbrad ja tuttavad teavad väga hästi, et kui keegi on hädas, siis ma käitun nagu emalõvi. Kaitsen väga tugevalt omasid. Ka Ukraina on oma ning ma kaitsen Ukrainat lõpuni,» lausus ta.

Lehtme leiab, et teiste aitamine on eurooplastele omane. «Kõigi Euroopa riikide ajalugu arvestades on aitamine meil veres. Samamoodi on see veres ukrainlastel. Alati ulatatakse abikäsi, kui teine seda vajab, nii on Euroopas väga kindlalt välja kujunenud. Mind teeb uhkeks, et olen eurooplane!»

Naise sõnul on ta veendunud, et eurooplane tähendab ka seda, et inimesel on õigus otsustada, vabadus avaldada oma arvamust ilma igasuguste piiranguteta. «Eurooplastel on õigus otsustada oma elukäigu üle, aga Ukrainas on see praegu takistatud,» ütleb Lehtme ja lisab, et ka temal on Kiievi kodus röövitud kodu- ja turvatunne. «Aga ma töötan selle nimel, et see tagasi saada. Võitu ma neile ei anna!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles