TOP7 aiandit ja puukooli, kust leiab kõik vajaliku oma aeda ja aknale!

Copy
Foto: Hansaplant

Aasta-aastalt on aiandus muutunud aina populaarsemaks ning rohenäpud kasvatavad usinalt nii lilli, juur- ja köögivilju kui ka puid ja põõsaid. Toome teieni Eesti parimad aiandid ja puukoolid, kust leiab kõik vajaliku aeda, aknalauale, terrassile ja rõdule.

Hansaplant – enamat kui lihtsalt aianduskeskus

Vaid minuti kaugusel peatselt avatavast IKEAST või 10-minutilise autosõidu kauguselt Järve Keskusest ja Ülemistelt asub Hansaplanti avar, moodne ja küllusliku kaubavalikuga inspireeriv aianduskeskus. Hansaplant seisab alati selle eest, et hooajalised taimed oma parimas kvaliteedis oleksid rikkalikus valikus olemas nii aiapidajale kui korteris elanikule.

Parim AEG

Näiteks on just praegu parim aeg elupuuheki rajamiseks! Kes aga okaspuuhekki ei soovi, leiab mõnusaid alternatiive lehtpõõsaste valikust. Samuti on jõudmas kätte rododendrote kuninglik hiilgeaeg – kes oma aeda neid võrratuid taimi soovib, sellel tasub rodopeenar kiirelt valmis teha, et juba sel kevadel nautida rikkalikku õieilu. Muidugi kuulub iga kauni aia juurde ka lillede kuninganna ehk roos, mida Hansaplant pakub väga laias valikus.

Võrratute suvelilledega saab kaunistada värvikirevalt sisehoovid, terrassid, rõdud, aiaääred ...

Erilised HETKED

Käes on koolide lõpetamise aeg ning sellised erilised tähtsündmused võiksid saada märgistatud. Hansaplant soovitab selleks näiteks armastuse ja õnne sümboliks peetavaid pojengiistikuid, viljapuid ja lehtpuid. Kui nooruke kingisaaja veel ise kasvamistuhinas puuistikust rõõmu ei oska tunda, siis kindlasti on ta tänulik selle erilise kingituse hiljem, kui juba enda lapsi kooli saadab ja selle sama puu all kevadisel lasteaialõpupeol perepilti tehakse.

Anna kodule HING

Kodukujunduses on taimedel väga oluline rõhk – need muudavad nii ruumid kui ka aia omanäoliseks ning mugavaks ning annavad kodule hinge. Oma esimese kodu sisustajatele mõeldes on Hansaplant võtnud alati arvesse turutrende ja pannud suurt rõhku sellele, et noored leiaksid ühest kohast kõik, mis neil kodu hubaseks loomiseks vaja on. Et rõdul, terrassil või pisikesel majaesisel mõnusat miljööd luua, on valikus nii aiavaase kui ka külmakindlaid potte. Igas värvivalikus, erinevas suuruses ja kujuga aiapotid loovad harmoonia elanike isikupära ning kogu terviku vahel. Ja kui lisada veel väike veesilm ja oskuslikult kombineeritud suvelilled, püsikud ja tarbeaia taimed, siis on ka kõige pisem kodu kui suur imedemaa!

Hansaplanti tasub tulla kohe pikemaks ajaks imetlema, uudistama ja ostlema. Aianduskeskuses on avatud ka kohvik, kus saab vahepeal jalga puhata ning maitsvat toitu nautida.

Hansaplant asub Harjumaal Kiili vallas Vaela külas aadressil Kangru tee 19.

Aianduskeskus on avatud E-R kl 10-20, L kl 9-19, P kl 10-19

Pruuli puukoolist saab kvaliteetseid taimi soodsa hinna ja heade nõuannetega

Pruuli puukool paikneb Kesk-Eesti metsaroheluses Põltsamaa külje all. Istikute paljundamise ja kasvatamisega on tegeletud juba üle 22 aasta ning pereettevõtte põhisuunaks on läbi aastate olnud suuremahuline viljapuude ja marjapõõsaste tootmine ning hulgimüük aianduskeskustele. Lisaks kasvatab Pruuli puukool laias valikus rohenäppude lemmikuid – lehtpuid ja põõsaid ning ka suuremaid haljastustaimi.

Puukooli on oodatud kõik aiandushuvilised, kes soovivad oma koduaeda istutada Eestis kasvatatud taimi. Oodatud on ka haljastajad, edasimüüjad ja ehitusettevõtted, kes otsivad hulgiostu võimalust ning just suuri haljastustaimi. Ja jõulude eel on õuele oodatud kõik jõulupuu huvilised, nii jaekliendid kui ka edasimüüjad, sest Puukooli rajaja, Riho Pruuli tegeleb ka jõulukuuskedega. Ligi 10-hektarilisel jõulukuuse istandusest sirguvad Eesti kauneimad jõulupuud!

Sel hooajal ootab taimehuvilisi suur valik viljapuid ja marjapõõsaid, olemas on ka rahva lemmikud virsikupuud ning sammasõunapuud. Tänavuseks hitiks on taskukohase hinnaga suured puud, 4-6 meetri kõrgused pärnad, pihlakad, haavad, tammed jt kodumaised lehtpuud. Pruuli puukoolis on väga lai tootevalik: üle 100 sordi viljapuid, enam kui 50 sorti marjapõõsaid ning haljastustaimi kasvatatakse ligi kolme hektari suurusel maa-alal.

Lisaks on puukooli omanikele tähtis, et nad saaksid klientidele pakkuda soodsat hinda ja kvaliteetset istikut. Pikaajalisest kogemusest lähtudes suudame pakkuda konsultatsiooni ja nõu ka keerulisemate küsimuste korral. Istikuid on võimalik osta puukoolist kohapealt. Sortidega saab tutvuda puukooli kodulehel. Kindlasti julgustame võtma ette sõitu puukooli kohapeale, sest kõik taimed ei ole jõudnud veebi ja tegelik valik on rikkalikum ja pakub taime huvilistele põnevaid leide!

Pruuli puukool asub Põltsamaa vallas Pauastvere külas (teeviit "Puukool" juhatab õigesse kohta!)

Avatud E-R kl 09-17, L kl 9-16

Elise Aed tutvustab taimegurmaanidele hostade nüansirikast maailma

Umbes 20 aastaga Järvamaa suurimaks puukooliks kasvanud Elise Aed OÜ sai alguse pisikesest taimede ja aiandusega tegelevast pereettevõttest, milles ühendati omavahel hobi ja töö. Kogu ettevõtte kollektiiv kasvatab ja hoolitseb taimede eest, nagu nad teeksid seda oma koduaias – hoole, armastuse ja jätkusuutliku mõtlemisega. Masstootmise sõna on neile võõras ning kogu taimekasvatus toimub ehtsa käsitööna.

Elise Aed on tuntud Eesti parima hostade kollektsiooni poolest, kuhu kuulub kogu maailmas haruldasi isendeid. Ettevõtte üheks missiooniks ongi tutvustada eestlastele hostade imelist ning nüansirikast maailma. Ja loomulikult pakkuda ka kõiki teisi põnevaid, silmailu pakkuvaid taimi. Elise Aed tegeleb püsilillede, dekoratiivsete okaspuude, lehtpuude ja -põõsaste paljundamise ning müügiga. Puukooli eesmärk on pakkuda taimi, mis saaks hakkama Eesti kliimas nii, et iga aasta ei peaks endale uusi ostma. Kõik taimed kasvavad mürgivabalt ja nende väetamiseks kasutatakse vaid looduslikke vahendeid. Kasvuhoone on nii roheline, et seal patseerivad ringi konnad!

Algaja aiapidaja ei pruugi teada neid nippe, mis aedniku jaoks on igapäevased ja iseenesestmõistetavad. Tihti helistatakse ja kirjutatakse Elise Aia inimestele ning küsitakse aiandusalast nõu, mida nad annavad meelsasti. Lisaks on kodulehel avatud ka väike nõuandenurk, mis järjest täieneb. Sealt saab lugeda näiteks, kuidas kaitsta okaspuid karmide ilmastikutingimuste eest, saab teadmisi vesirooside kasvatamisest, komposti valmistamisest jne.

Taimede ettekasvatus ja kollektsioonaed asuvad Retlas, kuhu on võimalik kokkuleppel tellida ekskursiooni ja külastust. Seal näeb, milliseks taimed tegelikult kasvavad, kui nad potist õigesse kasvukohta istutada. Taimede müügiplats asub aga Türil, kuhu on oodatud kõik huvilised. Samuti on Elise Aial oma e-pood, kus saab tutvuda valikuga ja teha tellimusi. Registreerides end kodulehel kasutajaks, jõuavad kõige paremad pakkumised otse e-postkasti ja lisandub sõbrasoodustus. Tellimustele saab ise järele tulla Türile või tellida kaup endale mugavalt koju.

Kohtumiseni Elise Aias!

Elise Aed taimeplats

Jaama 4, Türi (Türi raudteejaama parkla kõrval)

Avatud E-R kl 10-18, L kl 10-15

Kristiine Aiakeskus müüb Eesti kliimasse sobivaid taimi

Tallinnas Linnu tee ja Kännu tänava nurgal asuv Kristiine Aiakeskus müüb laia valikut püsililli, roosiistikuid, maasika- ja vaarikataimi, ilupuid- ja põõsaid, viljapuid, marjapõõsaid, heki- ja ilutaimi, okaspuid ja muid avamaa istikuid. Puukool on tuntud eriti laia hortensia- ja roosisortimendi osas.

Puukoolis on väga lai istikute ja taimede sortiment, näiteks püsililli on valikus üle 500 nimetuse, ligi 30 hortensia- ja 90 roosisorti. Kristiine Puukoolist saab osta elupuid, tuhkpuid, sireleid, põõsasmaranaid, magesõstraid ja viljapuid ning ettekasvatatud köögiviljataimi. Oluline on, et sortimendis oleksid Eesti kliimasse sobivad taimed. Kui näiteks lillepoest võib teinekord saada lavendli, mis ei pea aastaringselt vastu, siis Kristiine Aiakeskusest ostetud püsitaimed võib rahuliku südamega talvituma jätta. Külmaõrnasid taimi valikusse ei võeta ning enne müüki katsetatakse püsitaimede vastupidavus ise järele.

Teine oluline eesmärk on müüa oma taimi sõbralike hindadega ning anda alati klientidele kaasa head nõu. Kristiine Aiakeskuse töötajatelt võib julgelt küsida kõike taimede istutuse ja kasvatuse kohta ning lisaks saab sealt ka kuldaväärt personaalset nõu, millised taimed sobivad üksteise kõrvale kasvama või milliseid taimi koduaeda eelistada. Selle hooajal on näiteks kõige populaarsemad hortensiad, roosid ja püsililled.

Aiandi algus ulatub aastasse 1925, mil Sassi-Jaani talu peretütar Leena alustas koos aednikust abikaasa Jüri Peetersoniga istikute ja taimede kasvatamist. 1960. aastatel võeti suund istikutele ja esimesed kasvuhooned ehitati 70ndatel. Suund Puukoolile võeti uue Eesti Vabariigi alguses. Aiakeskus on väga huvitava ja pika ajalooga. Kõik need aastad oleme ise taimi kohapeal tootnud ja kasvatanud. 2022. aastal täitus aiandil 97 aastat pidevat tegutsemist!

Olete südamest oodatud!

Kristiine Puukool

Kännu 49a, Tallinn

Avatud E-P kl 9-19

Kanepi Aiand – Eesti suvelillede trendilooja

Eesti parima taimekasvataja 2019 tiitliga pärjatud Lõuna-Eesti suurim lillekasvataja Kanepi Aiand OÜ on tegutsenud juba ligi 30 aastat. Ettevõtte kliendid jagunevad kaheks – umbes 50% ulatuses on erakliente ja teist samapalju omavalitsused ja haljastusfirmasid. Tegemist on ilmselt seega ühe suurema taimekasvatajaga, kes pakub suvelillehaljastust nii omavalitsustele, asutustele ja ettevõtetele.

Kanepi Aiandi suvelillede ning lilleamplite valik on väga eriline, sest haljastusfirmad ootavad igal aastal midagi uut ja trendikat ning seetõttu on aiandi töötajad väga hästi kursis uute suundadega. Ja taimi tellitakse ikka kohe rohkem, et jaguks ka jaeklientide aedadesse. Kanepi Aiandist leiab alati midagi uut ning ainulaadset teie peenrasse, rõdukasti ja amplisse.

Lisaks suve- ja potililledele pakub aiand köögi- ja maitseviljataimi ning puukooli istikuid ja dekoratiivtaimi, samuti mulda, väetiseid ning taimekaitsevahendeid – kõik vajalik aiailuks on kohapeal olemas. Kanepi Aiandis ollakse seda meelt, et iga taime ning inimese vahel on personaalne suhe ning õige taime valimiseks lubatakse aiandis rahulikult ringi vaadata. Valida tuleb see taim, kes inimest kõnetab!

Kui 2-3 aastat tagasi oli taimetrend jaemüügis rohkem kompaktsema suvelille poole, siis täna otsitakse kõrgemaid, temperamentsemaid ja iseloomuga taimi. Taim ei pea enam olema madal ja kompaktne, vaid pigem paistma silma oma erilisusega. Väga palju küsitakse täna erinevaid kõrrelisi, nii üheaastaseid kui ka püsitaimi. Kanepi Aiand on trendilooja ning professionaalidena tunnevad ettevõtte töötajad end omal alal mugavalt, andes meelsasti nõu nii lillede, puuistikute kui ka muude taimede osas.

Kuigi sel aastal venisid nii talv kui ka kevad pikale ning on maikuu on olnud külmavõitu, on inimeste huvi aianduse vastu aasta-aastalt tõusnud. Omamoodi hoo andis sellele sisse ka koroonaperiood, mis andis võimaluse hobidele rohkem aega pöörata. Ja aiandus on mõnus ning omalaadi harrastus, mis mõjub hästi nii füüsisele kui ka vaimule ning tekitab silmailu. Kanepi Aiandi aianduskeskused Kanepis ja Põlvas ootavad kõiki, kellel aiandus ja taimed on südamelähedased! Avatud on ka e-pood.

Kanepi Aiandi moto on „Lilled loovad ilu” ja lillede ilu juba Kanepi ning Põlva aiandites jagub – kõigile!

Kanepi (Kooli 19) ja Põlva (J. Käisi 11c) müügipunktid on avatud E-R kl 8-18, L-P kl 9-17

Neeva aed - suurima valikuga puukool Pärnumaal ootab sind!

Neeva Aed tegutseb aastast 2002. Tänaseks on väikesest aiast kasvanud välja Pärnu suurim aianduskeskus, mis laiub ca 10 000 ruutmeetri suurusel alal.

Puukoolis keskendume enamasti okaspuude koolitamisele ja kasvatamisele. Aiandis kasvatame ja müüme erinevaid vilja- ja ilupuid, püsi- ja suvelilli ning kõike vajalikku aia pidamiseks. Vajadusel nõustame taimede valikul ja peenarde planeerimisel.

Aiandi peamine eesmärk on pakkuda mitmekülgset taimevalikut, mis sobib eesti tingimustesse. Meile on oluline sõbralik ja kliendikeskne teenindus. Tihti korraldame koostöös oma partneritega aiandusteemalisi õpitubasid, kus osalemine on reeglina tasuta.

Taimevalikust on kompaktne ülevaade meie kodulehel ning jooksvalt on võimalik aiandi tegemistega kursis olla jälgides Neeva Aia facebooki.

 

Tootsi Aiand võlub mitmekesise taimevalikuga

Unistame suveajast, mis on täis päikesepaistelisi päevi, värskendavaid tuuleiile ja õitsema puhkevaid lilli. Kuigi me ei saa garanteerida ideaalset ilma, aitame teil valida oma suveaeda parimad lilletaimed.

Tootsi Aiandi eesmärk on olnud alati väga mitmekesine ja huvitav ning värviderohke taimede valik, millest ka kõige nõudlikum taimehuviline endale sobiva leiab. Suurt rõhku paneme taime kvaliteedile ja heaolule, et taimi ostes klient kindlasti rahule jääks.

Tootsi Aiand kasvatab laias valikus suvelilli, suvelilleampleid , roose ja püsililli. Roose on meil valikus üle 50.

Suvelilledest kasvatame laia sortimenti, et taimi kombineerides oma terassid, rõdukastid, lilleamplid ja peenrad täita õitsevate kaunitaridega.

Taimede valik on tehtud arvestades Eestimaa kliimat ja kasvutingimusi.

Meie taimi saab osta meie hooajal avatud müügipunktides:

  • Pärnus Tootsi Lillepood
  • Pärnus ESPAKI juures avatud Kaubamajaka ja Espaki vahel
  • Haapsalus Rannarootsi keskuse juures
  • Tallinnas Espaki hoovis
  • Viimsis Kaluri teel Fertilitas kliiniku ja Grossi poe vahel asuv suvetelk
  • Keilas Espaki juures
  • Viljandis Espaki juures
Copy
Tagasi üles